Feide mellom to kunstnere

Fargerik kunstkrangel

– Slipp fargene fri! Det er vår! roper en kunstner. – Nei, ikke tale om! hyler en annen. – Den svarteste svartfargen er min og bare min. Jeg har monopol på den.  

<b>SVART MINIMALISME:</b> En besøkende ser på et kunstverk av den britisk-indiske kunstneren Anish Kapoor som på engelsk har fått navnet «Void during Minimalism: Space. Light.» (Tomrom under minimalisme. Rom. Lys.). Dette bildet er tatt i 2018, da det var utstilt på National Gallery Singapore som ett av 150 kunstverk som alle omhandlet den minimalistiske kunstretningen.
SVART MINIMALISME: En besøkende ser på et kunstverk av den britisk-indiske kunstneren Anish Kapoor som på engelsk har fått navnet «Void during Minimalism: Space. Light.» (Tomrom under minimalisme. Rom. Lys.). Dette bildet er tatt i 2018, da det var utstilt på National Gallery Singapore som ett av 150 kunstverk som alle omhandlet den minimalistiske kunstretningen. Foto: getty images
Publisert

I 2016 kjøpte den britisk-indiske skulptøren Anish Kapoor (68) eksklusive rettigheter til fargen Vantablack, en fargeblanding ­beskrevet som «det svarteste svart og den mørkeste menneskeskapte substansen noensinne». Men Kapoors eksklusivitet til Vantablack har irritert én rival grenseløst: den britiske maleren og skulptøren Stuart Semple (40).

Alle vil ha

Semple har som mottrekk startet en «sett fargene fri fra privat eie»-bevegelse. Han har derfor kreert en rekke egne fargenyanser med navn som World’s Pinkest Pink, Black 2.0 og Black 3.0, som han selger på nett til bare rundt 150 kroner flasken. Alle kan kjøpe dem, med ett unntak – Anish Kapoor.

– Hele vitsen med å sette fargene fri er å tilby dem til en billig penge. Hvis det er lov å kjøpe dem, men prisene er så stive at kunstnerne ikke har råd, så strider det mot hele konseptet, forklarer Semple.

<b>STABUKKEN:</b> Kunstneren Anish Kapoor, mannen som vil ha enerett på den svarteste svarte fargen poserer for et bilde foran Arcelor Mittal Orbit-tårnet på Queen Elizabeth Olympic Park i London, England. Sammen med kunstnerkollega Carsten Holler har han her skapt verdens lengste og høyeste tunnel-sklie. Den er 178 meter lang og når en toppfart på cirka 25 kilometer i timen. 
STABUKKEN: Kunstneren Anish Kapoor, mannen som vil ha enerett på den svarteste svarte fargen poserer for et bilde foran Arcelor Mittal Orbit-tårnet på Queen Elizabeth Olympic Park i London, England. Sammen med kunstnerkollega Carsten Holler har han her skapt verdens lengste og høyeste tunnel-sklie. Den er 178 meter lang og når en toppfart på cirka 25 kilometer i timen.  Foto: getty images
<b>DEN ANDRE STABUKKEN:</b> Stuart Semple er den unge kunstneren som nekter å gå med på at Anish Kapoor skal ha enerett på noen verdens ting, i hvert fall ikke når det gjelder farger. Han finner stadig opp nye fargesammensetninger som han legger ut for salg til alle og enhver, med ett unntak: Anish.  
DEN ANDRE STABUKKEN: Stuart Semple er den unge kunstneren som nekter å gå med på at Anish Kapoor skal ha enerett på noen verdens ting, i hvert fall ikke når det gjelder farger. Han finner stadig opp nye fargesammensetninger som han legger ut for salg til alle og enhver, med ett unntak: Anish.   Foto: ntb
<b>«UP YOURS!»:</b> Anish Kapoor hevnet seg på Semple ved å få tak i et spann av hans rosa farge, dyppet langfingeren i, og viste den rosa fingeren på et bilde han la ut på Instagram med ordene «up yours!».
«UP YOURS!»: Anish Kapoor hevnet seg på Semple ved å få tak i et spann av hans rosa farge, dyppet langfingeren i, og viste den rosa fingeren på et bilde han la ut på Instagram med ordene «up yours!». Foto: Instagram

Aldri sett mer rosa

Kapoor var en av heltene mine. Jeg digget arbeidene hans. 

Han vokste opp med å lage sine egne farger fordi han ikke hadde råd til å kjøpe ferdige farger til butikkpriser. Han mener derfor at det å ta fra noen en mulighet til å bruke visse farger på grunn av mangel på penger, bare er trist.

Derfor selger han altså sine fargesammensetninger til veldig overkom­melige priser. Ett av hans mest kjente produkter har fått navnet ­World’s Pinkest Pink, eller verdens mest rosa på norsk. Han har skrevet en ansvarsfraskrivelse på etiketten som sier at produsenten «ikke kan si med 100 prosent sikkerhet at det faktisk er verdens mest rosa, bare så rosa vi var i stand til å lage. Og vi har aldri sett noe mer rosa».

<b>VELDIG SVART:</b> Black 3.0 er Stuart Semples motsvar til <br/>Anish Kapoors Vantablack. I sin egenreklame hevder Semple at «Black 3.0 er den svarteste matte malingen i universet». Den skal visstnok absorbere 99 prosent <br/>av alt lys.
VELDIG SVART: Black 3.0 er Stuart Semples motsvar til
Anish Kapoors Vantablack. I sin egenreklame hevder Semple at «Black 3.0 er den svarteste matte malingen i universet». Den skal visstnok absorbere 99 prosent
av alt lys.
Foto: culturehustle.com
<b>DET STORE INTET:</b> Anish Kapoor blir intervjuet av journalister inne i kubestrukturen han har kalt «Descent into Limbo» (Nedstigning til det store intet) under åpningen av utstillingen «Anish Kapoor: Works. Thoughts. Experiments» ved Serralves Museum &amp; Park i Porto, Portugal i 2018. En kunstinteressert italiener tok nedstigningen litt for bokstavelig. Han bøyde seg over kanten for å se ned i det store intet, mistet balansen, ramlet ned i hullet, skadet seg og ble sendt på sykehus. Derfra kom det etter en dag eller to følgende, tørre melding: «Den kunstinteresserte har forlatt sykehuset og er på bedringens vei.» 
DET STORE INTET: Anish Kapoor blir intervjuet av journalister inne i kubestrukturen han har kalt «Descent into Limbo» (Nedstigning til det store intet) under åpningen av utstillingen «Anish Kapoor: Works. Thoughts. Experiments» ved Serralves Museum & Park i Porto, Portugal i 2018. En kunstinteressert italiener tok nedstigningen litt for bokstavelig. Han bøyde seg over kanten for å se ned i det store intet, mistet balansen, ramlet ned i hullet, skadet seg og ble sendt på sykehus. Derfra kom det etter en dag eller to følgende, tørre melding: «Den kunstinteresserte har forlatt sykehuset og er på bedringens vei.»  Foto: Getty Images
<b>PÅGÅENDE PROSESS:</b> Vantablack blir studert <br/>på laboratoriet til Surrey NanoSystems.
PÅGÅENDE PROSESS: Vantablack blir studert
på laboratoriet til Surrey NanoSystems.
Foto: surrey nanosystems
<b>SURREY NANOSYSTEMS:</b> Vantablack – her utstilt hos Surrey NanoSystems – lyser ikke akkurat opp omgivelsene. 
SURREY NANOSYSTEMS: Vantablack – her utstilt hos Surrey NanoSystems – lyser ikke akkurat opp omgivelsene.  Foto: surrey nanosystems

Maktelite

<b>SVART BIL:</b> BMW X6 ble i 2019 spraymalt med Vantablacks VBx2 formula, som reflekterer 99 prosent av lyset som treffer det. 
SVART BIL: BMW X6 ble i 2019 spraymalt med Vantablacks VBx2 formula, som reflekterer 99 prosent av lyset som treffer det.  Foto: BMW

Selv om 40-åringen Stuart Semple insisterer på at han aldri mente å selge maling, har han skapt en krets med kunstnere som støtter ham og deler kunstverk skapt av produktene hans. Semple promoterer samarbeid og kameratskap i det han omtaler som «en eliteorientert kunstnerverden dominert av noen få kunstnere med stor makt».

Alle kan kjøpe fargene hans, med ett unntak – Anish Kapoor.

Kapoor, kunstneren som tilhører den ypperste makteliten og den som mer enn noen annen har ertet på seg Semple, stiller med et heller høytflyvende argument til sitt forsvar. Den britisk-indiske kunstneren velter skylden over på fargen.

– Alt ville vært annerledes hvis jeg hadde fått enerett på en nyanse av hvitt, sier han til sitt forsvar.

– Svart er så følelsesladet. Kanskje det svarteste av alt som er svart er det svarte vi bærer på inni oss?

<b>ENDA SVARTERE:</b> I samarbeid med Massachusetts Institute of Technology laget Diemut Strebe kunstprosjektet «Redemption of Vanity». De hevder å ha utviklet en enda svartere svart enn Vantablack. Her blir en diamant verdt to millioner dollar dekket med nanobasert farge.
ENDA SVARTERE: I samarbeid med Massachusetts Institute of Technology laget Diemut Strebe kunstprosjektet «Redemption of Vanity». De hevder å ha utviklet en enda svartere svart enn Vantablack. Her blir en diamant verdt to millioner dollar dekket med nanobasert farge. Foto: Diemut Strebe
<b>JAPAN MELDER SEG PÅ:</b> I konkurransen om den svarteste svartfargen har japanske Koyo Orient meldt seg på med sin Musou Black. 
JAPAN MELDER SEG PÅ: I konkurransen om den svarteste svartfargen har japanske Koyo Orient meldt seg på med sin Musou Black.  Foto: dipyourcar/youtube

Gal mann

Feiden er blitt en av kunstmiljøets mest profilerte rivaliseringer. Kapoor hevder at Semple bruker krangelen og den berømte skulptørens navn for å promotere seg selv. Han har hevnet seg på Semple ved å få tak i et spann av sistnevntes rosa maling, før han dyppet langfingeren i malingen og viste den rosa fingeren på et bilde han la ut på Instagram med ordene «up yours!»

Semple reagerte på gesten med å kalle den «ondskapsfull og en gal manns verk». Men han innrømmer at det ligger et visst konkurranseelement bak krangelen. Han beskriver feiden som en «katt-­
og-mus-lek».

– Kapoor var en av heltene mine. Jeg digget arbeidene hans. Av en eller annen grunn så gjør det dobbelt så vondt når en du ser opp til gjør noe dumt, sier Stuart Semple.

<b>PEK TIL ANISH:</b> Utstillingen «All about the cheddar» er bare ett av Semples mange pek til Anish Kapoor i den pågående feiden dem imellom. 
PEK TIL ANISH: Utstillingen «All about the cheddar» er bare ett av Semples mange pek til Anish Kapoor i den pågående feiden dem imellom.  Foto: Colourhustle.com
<b>MEST ROSA:</b> Stuart Semples selvlagede rosa kan kjøpes på nett og er tilgjengelig for alle ... unntatt erkefienden. 
MEST ROSA: Stuart Semples selvlagede rosa kan kjøpes på nett og er tilgjengelig for alle ... unntatt erkefienden.  Foto: Colourhustle.com
VIKTIG! Ved å legge dette produktet i handlekurven bekrefter du at du ikke er Anish Kapoor, at du ikke har noen tilknytning til Anish Kapoor, at du ikke kjøper produktet på vegne av Anish Kapoor eller samarbeider med Anish Kapoor. For alt du vet  så vil dette glimrende glitteret aldri falle i hendene på Anish Kapoor. 
VIKTIG! Ved å legge dette produktet i handlekurven bekrefter du at du ikke er Anish Kapoor, at du ikke har noen tilknytning til Anish Kapoor, at du ikke kjøper produktet på vegne av Anish Kapoor eller samarbeider med Anish Kapoor. For alt du vet  så vil dette glimrende glitteret aldri falle i hendene på Anish Kapoor.  Foto: Colourhustle.com

Krever bevis

<b>FARGEKONTRASTER:</b> Samme rommet, ett i dagslys, ett malt med svartfargen Musou Black som er produsert av Koyo Orient i Japan. I likhet med Redemption of Vanity hevder også Koyo å ha utviklet en svartfarge enda svartere enn Kapoors Vantablack. Konkurransen er tydeligvis ikke over før noen skaper en svartfarge som absorberer 100% av alt lys.  
FARGEKONTRASTER: Samme rommet, ett i dagslys, ett malt med svartfargen Musou Black som er produsert av Koyo Orient i Japan. I likhet med Redemption of Vanity hevder også Koyo å ha utviklet en svartfarge enda svartere enn Kapoors Vantablack. Konkurransen er tydeligvis ikke over før noen skaper en svartfarge som absorberer 100% av alt lys.   Foto: youtube.com

Er stridsøksen endelig begravet? Nei, det virker ikke slik. For bare få måneder siden (i 2021) la Stuart Semple følgende overskrift og bilde ut på imgur.com:

Overskrift: DU FÅR IKKE LOV Å SE DETTE HVIS DU ER ANISH KAPOOR. Bildet under viser en dessertis med setningen: FOR Å SPISE DENNE DESSERT­ISEN MÅ DU BEVISE AT DU IKKE ER ANISH KAPOOR OG AT DU IKKE SPISER DEN PÅ HANS VEGNE!

BLACK 3.0 

<b>SVAR P Å TILTALE: </b>Stuart Semple skapte Black 3.0 som et svar på Vantablack

Da Anish Kapoor fikk enerett på å bruke Vantablack, ble en av de mange kunstnerne som ergret seg over en slik egoisme så rasende at han satte i gang et prosjekt for å skape en svart farge like svart som Vantablack. Kunstneren var Stuart Semple. Han fikk økonomisk støtte til å utvikle en så svart farge som mulig. Først kom BLACK 2.0 i 2017, som absorberte 95 prosent av alt lys. To år senere, i 2019, kom den enda svartere varianten, BLACK 3.0, som absorberer 99 prosent av alt lys. ­Semple har funnet sin vri på å sette sitt produkt øverst på resultatlisten: «BLACK 3.0 er den svarteste av alle matte svarte ­farger i ­universet», sier han. 

VANTABLACK

<b>DEN SVARTE KOLOSSEN:</b> Midt i Pyeongchang står Hyundai Pavilion, en kunstinstallasjon av Asif Khan som virker å sluke alt lys <br>i sin nærhet. Det er kanskje ikke så rart. Kolossen er nemlig malt med Vantablack VBx2, skapt av Surrey NanoSystems, og som absorberer 99 prosent av alt lys (det er ikke den originale Vantablack, den Anish Kapoor har enerett på og som absorberer 99,965 prosent av alt lys). Hyundai Pavilion ble satt opp for OL i 2018 i Sør-Korea.

Vantablack er et merkenavn for en kategori super-svarte farger utviklet av selskapet Surrey NanoSystems i Storbritannia. Det absorberer 99,965 prosent av alt lys og er blitt regnet som den mørkeste fargen i universet (den har i helt nyere tid fått konkurranse om den tittelen). I 2016 fikk kunstneren Anish Kapoor enerett på å bruke Vantablack, noe som skapte et rabalder blant mange andre kunstnere. Navnet er en kombinasjon av akronymet Vanta (vertikalt justerte nanorør) og selvsagt black, det engelske ordet for fargen svart. 

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 20 2022

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2022.

Les også