Frode Tellevik

Hvorfor varsler vi?

Nesten 20 000 mennesker er med i varslingstjenesten for yrkessjåfører på Facebook. Formålet er å tipse om kontroller. Hvorfor gjør vi det, egentlig?

Det er BBC som i youtube-klippet under viser hvordan kontrollmyndighetene sjekker om mistenkte fartsskrivere er manipulert.

Ganske enkelt: En inaktiv skriver skal bare trekke ørlite strøm.

Viser det seg at skriveren trekker litt mer, er det betydelig sannsynlighet for at det er koblet til en eller annen form for avansert fjernstyring.

Strømtyv

Denne fjernstyringen kan være skjult nær sagt hvor som helst på kjøretøyet. Det kan være en kjempejobb å finne mekanismen, og ikke noe man gyver løs på uten spesifikke mistanker.

Fjernstyringen gjør det mulig å jukse med kjøre- og hviletiden. For eksempel som det det vises i klippet at skriveren blir stående på hvile selv om bilen ruller.

Tungt.no har skrevet om flere slike saker der det er avslørt avansert utstyr også i Norge.

- Vi kjenner til kontrollmetoden ja, sier kontrolleder Bjørn-Uno Rognbye på Jessheim, uten å ønske å utdype det nærmere.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!