Den 1. april ble det innført kilometeravgift i Belgia. Avgiften gjelder for biler over 3,5 tonn og varierer fra totalvekt, euro-klasse og type vei det kjøres på. Avgiften skal variere fra 7 cent og opp til 30 cent.

Nå raser belgiske lastebileiere og sjåfører over den nyinnførte avgiften. Det merkes. I deler av landet har bensinstasjoner allerede gått tomme for drivstoff og enkelte restauranter og matbutikker skal ikke ha fått forsyninger.

Det gjelder spesielt sør i landet der streikende lastebileiere og sjåfører har blokkert transportveiene. De hevder at den nye veiskatten vil utgjøre omkring 8% av driftsutgiftene.

Kaotisk

Den internasjonale transportorganisasjonen IRU beskriver innføringen av veiskatten som «kaotisk» og ber regjeringen utsette innføringen etter at det allerede første dag ble enorme køer ved den belgiske grensen. Køene kom som en følge av at svært få hadde brikken som skal registrere avgiften i hvert enkelt kjøretøy. Straffen for ikke å ha denne brikken er 1000 euro.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!