Tungt.no har fått flere meldinger om yrkessjåfører som den siste tiden har møtt motstand fra sine fastleger om å fornye sertifikatene sine.

I dag ga Statens Havarikommisjon (SHT) ut sin rapport etter at en yrkessjåfør med diabetes trolig fikk føling som utløste en alvorlig ulykke.

Denne rapporten henviser til et forslag til nye forskrifter, som blant annet omfatter økte krav til helsekontroll mv. for førere med denne medisinske tilstanden.

Dette forslaget om forskrifter kan altså få stor betydning for yrkessjåfører. Nå har havarikommisjonen anbefalt at Helsemyndighetene følger opp og tydeliggjør disse endringene for å øke sikkerhetseffekten.

Mistet kontrollen med ADR

Ulykken det refereres til skjedde den 12. juni i fjor tidlig på morgenen. En yrkessjåfør med farlig gods mistet kontrollen over bilen og traff midtrabatten på E18 inn mot Oslo.

Lastebilen fortsatte i ca. 850 meter før den kjørte utfor veien på høyre side. Der traff den en fjellskjæring før den ble kastet tilbake og ble liggende i veibanen. Føreren var alene i bilen og ble alvorlig skadet i ulykken.

Føreren hadde førerkompetanse på tungt kjøretøy, men dispensasjon for kjøring på grunn av at han hadde diabetes type 1. Undersøkelsen har vist at føreren mest sannsynlig hadde fått hypoglykemi (føling) på ulykkestidspunktet og at dette utløste ulykken.

Selv om sjåføren vurderes å ha fått god oppfølging av sin helsetilstand fra sin fastlege, anser SHT at en tettere oppfølging generelt og økt spesialistoppfølging spesielt vil ha en positiv effekt på trafikksikkerheten.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!