- Vi trenger en omfattende kartlegging av kabotasje i det norske transportmarkedet, og en intensivering av kontrollene for å hindre skatteunndragelser, sier stortingsrepresentantene Per Olaf Lundteigen (Sp), Janne Sjelmo Nordås (Sp), Kjell-Idar Juvik (Ap) og Sverre Myrli (Ap). Det er for dårlig oversikt og kontroll av innbetaling av merverdiavgift fra utenlandske transportører som tar oppdrag på norske veier, mener de.

Ap og Sp har fremmet et forslag i Stortinget om å sørge for at det svares merverdiavgift fra utenlandske selskaper som driver innenlandsk transport av personer og gods i Norge, såkalt kabotasje.

- Kabotasje er i utgangspunktet ikke ulovlig, men utenlandske næringsdrivende med en årlig omsetning på mer enn 50.000 kroner i Norge har plikt til å betale merverdiavgift. Dessverre ser vi at en rekke useriøse utenlandske aktører innen gods- og persontransport unnlater å betale merverdiavgift. Dette er ødeleggende for konkurransevilkårene i transportnæringa, sier Sverre Myrli og Kjell Idar-Juvik.

- Regjeringen må nå rydde opp slik at utenlandske transportselskap må betale moms. Siden regjeringer ikke har gjort jobben, må nå Stortinget ta stilling til om denne «statsgodkjente» momsunndragelsen skal fortsette, sier Per Olaf Lundteigen og Janne Sjelmo Nordås.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!