De siste dagene er over 82.000 biler kontrollert i kontrollene som var varslet på forhånd.

- Det er skrevet ut færre gebyr enn ved tilsvarende kontroller i 2013. Men likevel er det urovekkende at så mange får gebyr i godt varslet kontroller. Det er positivt at færre yngre - 15 til 24 år - fikk gebyr nå enn tidligere. Dette tallet gikk ned fra 275 i fjor til 180 i år. Bruken av bilbelte er det viktigste, enkleste og mest effektive tiltaket for bedre trafikksikkerhet, sier Rita Helen Aarvold i Statens vegvesen.

Vegvesenets tellinger viser at mer enn 95 prosent bruker bilbelte. Men likevel bruker over 40 prosent av dem som dør i bil på norske veger ikke belte.

Sikring av barn

57 sjåfører ble politianmeldt for usikrede barn mellom 0-14 år i bilen.

- At førere ikke sikrer sine barn og unge er alvorlig. Et usikret barn kan bli alvorlig skadet eller drept selv i lave hastigheter, sier Aarvold.

På tilsvarende kontroll i fjor ble 50 politianmeldt. Årets kontroller var i større grad lagt innenfor tettbygde strøk - og Vegvesenet mener det er forklaringen for flere anmeldte i år.

Påbudt

Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt.

Barn mellom 135-150 cm og under 36 kilo skal bruke godkjent utstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!