Samtaler når mobilen er fast i en holder blir ikke rammet av forbudet.

Den nye regelen kommer etter en høringsrunde der det er stor enighet om innskjerpingen.

- Bilkjøring krever din fulle oppmerksomhet! Det går ut over trafikksikkerheten dersom du taster eller surfer på en telefon mens du kjører, sier avdelingsdirektør Jon Molnes i Vegdirektoratet.

Mange sjåfører taster på mobilen mens de kjører. Forskning viser at tasting går ut over kjøreprestasjonen og reduserer trafikksikkerheten. Forskningen viser også at det er inntasting, ved for eksempel SMS, som fører med seg den høyeste risikoen for trafikkulykker fordi reaksjonstiden øker.

Samtaler når mobilen er fast i en holder blir ikke rammet av forbudet. Det er også lov å bruke bluetooth og andre håndfriløsninger, så lenge løsningen ikke krever at du betjener selve mobiltelefonen

Forskriftsendringen gjelder kun mobiltelefon, ikke annet elektronisk utstyr. Det betyr imidlertid ikke at det er lovlig å benytte seg av slikt utstyr når man kjører. Bruk av annet elektronisk utstyr som tar oppmerksomheten din vil rammes av den generelle aktsomhetsparagrafen i Vegtrafikkloven § 3.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!