- Blitsene vi har brukt i fotoboksene fram til nå produseres ikke lenger. Derfor byttes de ut med såkalte infrarøde blitser med lysdioder. Dette er den nye standarden for fotobokser i Norge, sier Knut Holøs i Statens vegvesen.

Blitsene er allerede byttet ut flere steder i landet, og nå står Østfold for tur. I fotoboksene langs riksveg 110 mellom Haredalen og Solgård og fylkesveg 109 mellom Ordfører Karlsens veg og Tindlund er de nye blitslysene på plass.

- Resten av fotoboksene i Østfold blir utstyrt med de nye lysene etter hvert som de gamle blitsene slutter å fungere, forteller Holøs.

Selv om blinket fra fotoboksene blir noe svakere enn tidligere, er lyset fortsatt så tydelig at de som har kjørt for fort vil legge merke til det.

Gjennomsnittsmåling av fart

På fylkesveg 108 gjennom Hvalertunnelen og på fylkesveg 120 i Moss er det innført gjennomsnittsmåling av fart mellom to fotobokser.

- Der vil du oppleve at det blinker et svakt rødt lys når du passerer fotoboksene. Det betyr ikke at du har brutt fartsgrensen, bare at det har blitt tatt bilde av kjøretøyet ditt. Hvis du har kjørt for fort vil det blinke i et gult lys som er plassert cirka 50 meter etter den andre fotoboksen, opplyser Holøs.

Fart tar liv

I mer enn halvparten av ulykkene på norske veger er for høy fart en av årsakene.

- Vi setter ikke opp fotobokser som et bidrag til statskassa. Fotoboksene er viktige for å få ned farten og redusere antallet trafikkulykker, presiserer Holøs.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!