- Dette vil spare legemiddelselskapene for svinn og dessuten sørge for at pasienter får medisiner og vaksiner i tide, sier Terje Ragnem, administrerende direktør i TNT Norge AS.

Ifølge tall fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) er en av fire vaksiner ubrukelige etter transport. Denne uken lanserer TNT PharmaSafe, et system som gjør det mulig å overvåke temperaturen på medisinske pakker gjennom hele reisen.

Løsningen vil ifølge TNT gjøre det langt tryggere og enklere enn tidligere å frakte medisiner og vaksiner.

Stor risiko

Ofte blir pakker med medisiner eller vaksiner skadet under transport. Skader på forpakningene, forsinkelse i tollen og uregelmessige temperaturer er svært vanlig.

TNT overvåker hele transportkjeden via sitt kontrollsenter. Sensorer både utenpå og inni pakkene sender informasjon om temperaturene til kontrollsenteret, og gjør det mulig å fjernjustere eventuelle avvik. TNT har også egne fly og lastebiler som benyttes når det er mulig, og det er ikke bytte av transport under reisen.

PharmaSafe-systemet tilbyr va-Q-containere, som kan holde samme temperatur gjennom hele reisen, fra minusgrader til romtemperatur, i hele 120 timer uten elektrisitet. Va-Q-containeren er også gjenvinnbar og kostnadseffektiv.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!