Registreringstallene fra Opplysningsrådet for veitrafikken har dumpet ned i redaksjonen. De tallene vi her viser til gjelder registreringer etter at tre fjerdedeler av året er omme. Som vi skrev etter årets første seks måneder, så fortsetter lastebilmarkedet å øke, aller mest i segmentet for lastebiler over 19 tonn, der det så langt i år er registrert 2320 biler.

På samme tid i fjor var tallet på 1739. I tallene fra i fjor ligger også rammestyrte dumpere fra Volvo inne, mens disse er tatt ut i tallene for i år.

3,5 - 6 tonn

Dette segmentet er preget av kjøretøyer der isopor, blikkplater og veloursofaer dominerer; campingbiler. De har vi glatt tatt ut av statistikken for å stå igjen med det vi er interessert i. Da blir vinneren, ikke overraskende, Mercedes-Benz som så langt i år kan skryte av 101 registrerte. Iveco ligger på andreplass med 16 registrerte, mens tredjeplassen går til Peugeot med 11 registrerte. Det forundrer oss mye om ikke Mercedes-Benz stikker av med seieren når 2011 skal oppsummeres. Alt i alt har segmentet økt med fattige en registrering, fra 145 på denne tiden i fjor, til 146 i år.

6 - 12 tonn

Posten-levereansen er nok en medvirkende årsak til at Iveco leder dette segmentet med 74 biler. MAN ligger bare ti biler bak med 64 biler, mens tredjeplassen går til Mercedes-Benz med 59 biler. Sett i forhold til samme tid i fjor har MAN og MB byttet plass, men med en differanse på bare fem biler kan fortsatt mye skje i løpet av de tre måneden som er igjen av dette året. Segmentet som helhet har økt fra 268 på denne tiden i fjor, til 281 så langt i år. De eneste som har økt i dette segmentet er MAN, Renault og Mitsubishi Fuso.

12 - 19 tonn

I dette segmentet fortsetter Volvo trenden og øker antall registreringer. På denne tiden i fjor hadde de 47 registreringer notert, hittil i år har de 73. Det er de nok fornøyd med. På andreplassen ligger Mercedes-Benz med 50 biler, mens tredjeplassen går til MAN med 42 biler. De øvrige leverandørene har gått ned i forhold til i fjor, bortsett fra Iveco som står på stedet hvil. Sett over ett har segmentet økt fra 165 i fjor, til 190 i år.

Over 19 tonn

Det største segmentet er også det tyngste. Lastebilene over 19 domineres av de to svenske merkene Scania og Volvo. Til sammen har de i skrivende stund 77,1% av dette segmentet. På førsteplass ligger Scania med 927 registrerte, mens Volvo fortsatt er rett bak med 874 registrerte. På samme tid i fjor var tallene 661 til Scania og 614 til Volvo.

På en sterk tredjeplass finner vi Mercedes-Benz med 234 biler, mens fjerdeplassen går til MAN med 163 biler. Blant de øvrige merkene merker vi oss at DAF og Renault fortsetter å synke i et segment som er økende.

Det mest oppsiktsvekkende med september-statistikken er at Volvo er det merket som har registrert flest biler i september måned. 110 biler har de registrert, mot Scanias 93. Det kan jo tyde på at Volvo er i støtet, og hvem som ender opp som vinner i dette segmentet er fortsatt et åpent spørsmål.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!