Nylig ble en erfaren sjåfør dømt til uaktsomt drap mens han utførte jobben sin. Familiefaren har kjørt tungtransport i 19 år. En desembernatt for to år siden snudde alt på hodet og han opplevde marerittet; nemlig å kjøre ned en syklist. Nå er han uthengt i media som drapsmann.

Jeg holder bestandig pusten når jeg leser slike saker. De engasjerer og jeg føler ofte sterkt med den tiltalte. Den urettferdige behandlingen. De skamløse oppslagene som med to streker under svaret setter drapsmannen - sjåføren med dødstraileren - i bås resten av livet. Jeg tenker på dem og håper de klarer å reise seg igjen. Se andre i øynene, kjøre bil igjen og vite: Dette var ikke min feil. Dette kunne vært hvem som helst!

Andre ganger føler jeg null medlidenhet overfor sjåføren. Da kan årsakene være alt for høy hastighet, rus, virkelig grove overtredelser eller liknende.

Lastebilsjåfører kan naturligvis ikke bli fritatt for tiltale. Noen er utvilsomt svært uaktsomme og fortjener sin straff. Jeg er altså for at man kan tiltales og bli dømt for uaktsomt drap i trafikken.

Bare ikke for enhver pris.

Juridisk er det svært problematisk at det er følgen av handlingen, ikke selve handlingen som straffes. Det er skyld - i dette tilfellet uaktsomhet - som skal straffes, ikke følgen. Sjåførorganisasjonene mener tiltale og dom for uaktsomt drap skjer for ofte og vil endre rettspraksisen.

Personlig synes jeg at vi trenger en nyansering av terminologien. Et bredere spekter av begreper om du vil. Kanskje er en tiltale på sin plass i de fleste tilfeller, men ærlig talt: Uaktsomt drap? Det er meget sterke ord! Virkeligheten er mer sammensatt av omstendigheter enn at man kan kaste ut slike tiltaler som standard prosedyre!

Er det norske juridiske språket virkelig så fattig på begreper at man på generelt basis anklages for uaktsomt drap i enhver ulykke med døden til følge? Samsvarer det med vår rettsoppfatning at man blir tiltalt for uaktsomt drap uansett handling?

Jeg synes for eksempel ikke det er samme sak når en dyktig sjåfør står i et lyskryss en mørk vinterkveld hvor gatebelysningen ikke virker og han ulykkeligvis kjører på en syklist, som det er når en sjåfør kjører ruset og meier ned folk uten å stanse.

For meg er det ene tilfellet en forferdelig ulykke, mens det andre er uaktsomt drap.

Hva føler du? Følg diskusjonen her.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!