- Det verste du kan gjøre er å være passiv. En trafikkulykke er dramatisk og kan virke svært skremmende på en som ikke er vant til det. Likevel er det svært viktig at man våger å gjøre en innsats i en slik situasjon, sier Bjørn Magne Eggen, konst. generalsekretær i Norsk Luftambulanse.

Det har vært en jevn nedgang i antall omkomne i trafikken de siste 15 årene, og i 2010 omkom 210 personer på norske veier, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Det er det laveste tallet på over 50 år.

- Dette er en veldig gledelig utvikling, men forskningen viser at enda flere liv kan reddes om førstemann på skadestedet gjør en innsats, forteller Eggen.

Og det du kan og bør gjøre er helt kort; Sikre - Varsle - Hjelpe.

Sikre stedet - tilkall hjelp

Det aller første du må gjøre, er å sikre stedet for å unngå nye ulykker.

- Det betyr at du må skru på varselblinkene på bilen din, ta på deg refleksvest og sette ut varseltrekant. Deretter må du varsle om ulykken og tilkalle hjelp ved å ringe 113, forteller Eggen.

Når du har sikret stedet og tilkalt hjelp, bør du se hvordan situasjonen er for dem som er direkte innblandet i ulykken.

Sørg for frie luftveier og stans blødninger

Når det gjelder skadde personer i ulykkesbilen er det aller viktigste å sørge for at de puster skikkelig.

- Bevisstløse personer kan få blokkert luftveiene om hodet siger framover. Ved å bøye hodet tilbake i normalstilling eller litt bakover, kan du bidra til at personen får puste. Hvis det er mulig bør du også forsøke å stanse store blødninger, gjerne ved å legge trykk på stedet.

Ved å gjennomføre disse enkle tiltakene kan du redde liv, og gjennom telefonkontakt med AMK-sentralen (113) får du praktiske tips og råd i den akutte situasjonen, sier Bjørn Magne Eggen.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!