- Vi har lenge vært i markedet etter brukt tonnasje som supplement til MS Bergensfjord, men har etter vurdering kommet til at bygging av to helt nye skip vil gi oss best konkurransekraft på linjen mellom Vestlandet og Danmark. Bergen Group Fosen er valgt som leverandør basert på dette verftets dokumenterte kompetanse for bygging av store cruiseskip tilpasset våre farvann, sier administrerende direktør i Fjord Line-konsernet, Ingvald Fardal.

Kontrakten mellom Fjord Line Danmark AS og Bergen Group Fosen AS ble undertegnet i Bergen tirsdag kveld og har en økonomisk ramme på 103 millioner euro per skip. Kontrakten er inngått med forbehold om finansiering og godkjennelse i de respektive selskapene sine styrer. - Vi har god dialog med våre bankforbindelser, GIEK (Garanti-Instituttet for Eksportkreditt) og Eksportfinans om lån og garantier for prosjektet, og håper å ha alle formaliteter på plass i løpet av kort tid, sier Ingvald Fardal.

Skal ta 1.500 passasjerer

Hvert av de to skipene blir på 4.000 dødvekttonn og får en lengde på 170 meter. Til sammenligning er hurtigruteskipet Trollfjord 135 meter langt. De topp moderne skipene vil romme ca 300 lugarer, hvorav en stor andel suiter, og ha plass til ca 1.500 passasjerer. På lastedekkene skal det kunne rulle inn 600 personbiler, eventuelt et lavere antall i kombinasjon med vogntog og cargo.

Skipene blir innredet med restauranter, caféer, taxfree-butikker og velutstyrte lokaliteter for kurs og konferanser. Skipene er designet av Bergen Group Shipdesign og Bergen Group Fosen. Finn Falkum Hansen er arkitekt for prosjektet. Han har også vært arkitekt for bl.a. hurtigruteskipene Trollfjord og Midnatsol. Fjord Lines nye cruiseferger skal utstyres med drivstoffeffektive motorer og utslippene av miljøskadelige stoffer til luft og til vann vil være minimale.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!