Det er konsulentselskapet Rambøll som har gjort undersøkelsen på oppdrag fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). Undersøkelsen viser hvor lang tid det tar å reise på hovedveiene (de såkalte TERN-veiene) mellom de 5 - 7 største byene i hvert land. 12 land er med i undersøkelsen, som også ble utført i 2008.

Undersøkelsen viser at Norge nå har den laveste gjennomsnittshastigheten med bil målt i kilometer per time mellom byene som er med i undersøkelsen (Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Tromsø), med 65 km/t. Raskest går det i Tyskland, og den tyske motorveistrekningen Hamburg-München topper listen med en snitthastighet på 113 km/t.

Byforbindelser i lavt befolkede områder i for eksempel Portugal og Finland har vesentlig høyere hastigheter enn i Norge. Mellom portugisiske Porto i nord og Faro i sør (hhv 240 000 og 41 000 innb.) er den gjennomsnittlige kjørefarten med bil på 101,1 km/t. I Finland er hastigheten mellom Helsingfors og Oulo i nord (omtrent på høyde med Bodø) på 83,8 km/t, økende fra 79,9 km/t i 2008.

Byforbindelser som går over fjellområdene i Østerrike og Sveits har en gjennomsnittligkjørefart som ligger i intervaller mellom 90 og vel 100 km/t.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!