En beregning fra selskapet viser at de har hatt rundt fem millioner bergingsoppdrag for norske bilister siden starten i 1949. Og det er ikke bare tungbilberging det er snakk om.

- Mye har endret seg, men én ting er den samme i dag som for 60 år siden. Den første snøen kommer svært overraskende på veldig mange, sier administrerende direktør Øystein Aam i Falck.

Gratis hval til alle

Men tilbakeblikket viser også at selskapet, som tidligere het Falken, har drevet en allsidig virksomhet. Flere ganger har bergingsbilene blitt brukt til å flytte hus på rullende trestokker. Da Skibladner gikk ned på grunt vann i 1967, var det Falkens froskemenn som gjennom mye improvisasjon fikk den ærverdige hjuldamperen opp igjen.

- Vi kan også skilte med å ha hatt en hel hval på kroken, sier Aam.

Tildragelsen fant sted i 1963, da en velvoksen hval endte opp på land på Borøya ved Tvedestrand. Alle forsøk på å hale den tilbake i sjøen mislyktes. Til slutt ble folk fra Viltnemda nødt til å skyte kolossen.

''Deretter ble Falken tilkalt med den største kranbilen selskapet disponerte i Aust-Agder. Vaiere ble festet rundt halen og vinsjen startet. Hvalen veide fire-fem tonn, og kranbilen reiste seg med forhjulene i været før dyret kom i seg oppover skråningen til et sted der den kunne parteres,'' står det å lese i jubileumsboken som Falck har klar i disse dager.

- Folk møtte opp med lange kniver og bøtter for å skaffe seg hvalkjøtt. Og dro derfra med så mye som de greide å bære, forteller Aam.

I jubileumsåret har Falck mer enn 460 000 medlemmer. Og mange er bevisst sitt medlemskap, slik denne historien fra Drammen i 2000 vitner om, hentet fra jubileumsboken:

''En mann som skulle besøke gode venner på Åssiden, tråkket feil ved porten og ble sittende i blåleire som regnvær og en lekk vannledning hadde forvandlet til en sugende grøt. Mannen ble trukket ned til brystkassen før han fikk tak i hagegjerdet og ropt om hjelp. Huseieren ringte Falken og rekvirerte kranvogn.

Da Falken ankom hang mannen etter én hånd i hagegjerdet, holdt en sigarett i den andre, og kunngjorde: - Jeg er Falken-medlem og skal derfor ikke betale egenandel på denne bergingen!''

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!