Stadig flere land priser veiprising under kamuflasje som miljøskatt, og som sjåfør må du pent betale. Problemet er - foruten prisen selvsagt - at de forskjellige lands systemer ikke snakker sammen. Dermed må du ha en rekke elektroniske dingser i frontruten.

For eksempel må man ha fem enheter for å reise fra Portugal til Danmark, samt en rekke abonnement.

Derfor vil EU-kommisjonen nå skape et felleseuropeisk teknisk standard for dataregistrering og kommunikasjon. Målet er at kjøretøyer kun skal ha en "sladrehank" på frontruta og ett maut-abonnement som fungerer i alle land.

Transportkommisæren, Antonio Tajani, mener avgjørelsen er det største som har skjedd siden grensekontrollene ble avskaffet.

De elektroniske veibetalingene, den såkalt SET-standard, vil bli tatt i bruk innen tre år for alle kjøretøy over 3,5 tonn samt for busser som tar flere enn ni passasjerer. I løpet av ti år skal også personbiler være inkludert.

Ideen er god, og man slipper masse dingser, papirarbeid og abonnement i ulike land.

Allikevel - rekk opp hånden alle som tror det blir mindre veiprising etterhvert?

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!