Bussene er bestilt av busselskapet Autopax. De er av typen MAN Lion's Explorer. Etter fotball-VM blir kjøretøyene satt i ordinær rutetrafikk, blant annet i Johannesburg. Her vil de representere en vesentlig standardheving innenfor kollektivtransporten. I MAN-pakken ligger også opplæring av 220 Autopax-sjåfører, samt oppgradering av MANs servicenett.

MAN Lion's Explorer har chassis produsert i Tyskland, mens karosseriet blir montert på MANs egen bussfabrikk i Olifantsfontein i Sør-Afrika. Lion's Explorer er en robust bussmodell, godt tilpasset de tøffe kjøreforholdene i Sør-Afrika. Blant annet er bakkeklaringen større enn på europeiske MAN-busser. De 110 bussene som skal transportere fotballtilskuere, skal utstyres med MAN D20-motorer på 310 hk og MAN TipMatic 12-trinns automatisert girkasse. For øvrig får bussene mange avanserte finesser man også finner i europeiske busser.

MAN har vært en ledende bussprodusent i Sør-Afrika i mange år. Det årlige totalmarkedet for store busser er på rundt 1.500 enheter. Av dette selger MAN nærmere 500. I tillegg til Lion's Explorer selger MAN også 22-meters leddbusser, såkalte buss-tog med to ledd, samt et visst utvalg av lavgulvsbusser. I år har også de første Neoplan Tourliner turistbussene funnet veien til Sør-Afrika.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!