En gruppe lastebilmontører hos Volvo Lastvagnar har, i samarbeid med Chalmers i Gøteborg, vært med i et EU-prosjekt som går ut på å bruke ny teknologi for å styrke arbeidsplassene.

Denne gangen er det altså noe som kanskje kan virke svært så uvant for de fleste av oss. Iallefall til å begynne med.

Lastebilmontørene som har vært med i prosjektet har hver fått en iPhone eller iPod Touch montert på arbeidsklærne. Via den har de fått tilgang på fersk informasjon og instruksjoner om jobben de skal gjøre.

- Montørene har vært veldig fornøyde, forteller Johan Stahre, som er produksjonsforsker ved Chalmers. - Om et par år kan en iPhone være en like stor selvfølge som en skrutrekker for montørene, mener han. - Det gir både arbeidsmiljø- samt miljøgevinster, forteller Stahre i et intervju med bladet jobbet&du.

- Dette gir dessuten mye bedre mulighet til å kommunisere, fortsetter han. I dag er bruken av mail, sms og telefon mest noe de kontoransatte bruker hos Volvo. Med dette verktøyet får også montørene større frihet og kan bruke samme teknologi.

Det fysiske miljøet forbedres gjennom at de ansatte slipper å løpe rundt for å finne instruksjoner. Alt dette finnes i arbeidstøyets påsydde iPhone.

Nå diskuterer forskerne med Volvo Lastvagnar om en eventuell satsning i større omfang.

Så vil tiden vise hvor eplekjekke fremtidens lastebilmontører vil bli.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!