Rolex eller Lurex? Panasonic eller Panasanic? Levis eller Leviz? Eksemplene er mange på billige kopier fra Østen. Men å kopiere en hel turbuss og sette den i produksjon er i drøyeste laget. Zonda Industrial Group i Kina gjorde nettopp dette. Deres turbuss Zonda A9 er som snytt ut av nesa på MAN-eide Neoplan. Bussen ser nærmest helt ut som Neoplan Starliner, noe MAN selvsagt ønsket å sette en stopper for.

MAN har en registrert designet som beskyttet i Kina, noe som "The Patent Re-examination Board i Beijing har bekreftet. Nå må Zonda stoppe all produksjon og salg av den nevnte bussmodellen, samt betale MAN en oppreisning på 2,2 millioner euro.

At man kopierer et design og slipper unna med det er en ting, men å velge verdens mest særpregede bussmodell, Neoplan Starliner, og så sette den i produksjon og tro at det ikke får konsekvenser, er ganske utrolig.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!