Fra første januar 2010 skal ansvaret for 17.000 kilometer riksvei overføres fra staten til fylkene. Dette er en del av Regionreformen. I et nytt lovforslag går Samferdselsdepartemenet inn for at overføringen skal skje uten at minstestandarder for veiene, og kostnader, er avklart.

- Vi frykter et veinett i fritt forfall dersom fylkene overtar det øvrige riksveinettet i den stand det nå er og uten økonomisk kompensasjon. Vi frykter dessuten at veiene vil bli ulikt prioritert av fylkeskommunene. Dermed kan standarden variere kraftig fra fylke til fylke. Det er uholdbart, sier Vilrid Femoen i Opplysningsrådet for Veitrafikken til NRK.

Tolv landsomfattende trafikk-organisasjoner frykter for sikkerheten på norske veier og samler seg nå bak et opprop.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) mener fylkespolitikerne vil være bedre i stand til å prioritere hvordan pengene på vei skal brukes fordi de er nærmere utfordringene. Hun mener det vil følge med mer penger til fylkene.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!