Det blir stadig mer vanlig å ha GPS i bilen. Nye biler blir ofte levert med GPS som standard. TrygVestas undersøkelse blant norske bilister tyder på at hver fjerde bil nå har satellittnavigeringsutstyr.

- 54 prosent av de spurte mener at GPS er med på forhindre krangling i bilen om hvor man skal kjøre. Hos folk i de tre nordligste fylkene og i Trøndelag er denne andelen enda større med 63 prosent. Østlendinger utenom Oslo og Akershus ligger mest under landsgjennomsnittet med 45 prosent, forteller senior skadesjef Ketil Voll i TrygVesta.

Han tror svarene til en viss grad reflekterer forskjellen på kjøring i by- og landkommuner.

TrygVestas undersøkelse tyder også på at det er personer som kjører Audi, BMW og Mercedes som i størst grad opplever at de krangler mindre om veivalg med GPS-utstyr i bilen. Hele 61 prosent sier seg her enige i dette.

Utslaget kan henge sammen med at GPS-utstyr er mer vanlig i dyrere biler. Tallene må imidlertid tolkes med forsiktighet, da det er et relativt lite antall respondenter bak de enkelte bilmerkene.

Føler seg tryggere, men mange forstår ikke GPS-en

På landsbasis svarer 39 prosent av dem som har GPS i bilen at utstyret gjør dem tryggere. Størst effekt har dette for folk i Nord-Norge og Trøndelag, der 47 prosent svarer bekreftende på dette spørsmålet. Blant bilister i Oslo og Akershus er denne effekten lavest med 35 prosent.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!