Selve ideen om Trygg Trailer kom for seks år siden. I november 2010 hadde 53 tungbiler havnet utenfor nordnorske veier i løpet av to uker. Bedriften Nova Sea sender 2500 trailerlass årlig og tok initiativet til å sjekke vogntogene før de fikk kjøre avgårde.

Senere tok prosjektet fart og Statens vegvesen tok ideen videre som et tiltak i sin handlingsplan for trafikksikkerhet for å løfte tiltaket over på nasjonalt plan.

Husker vi ikke riv, ruskende galt (og det skulle tatt seg ut) så var det i 2013 16 bedrifter som hadde inført liknende kontroller.

Nå kan vegvesenet fortelle at det i fjor var hele 106 bedrifter som har fått en innføring av dekk- og kjettingregler på kjøretøyer som kom til dem.

Resultatet er bedre kjøretøy.

- Vi nektet å laste bilen med våre varer. Så de måtte sende erstatningsbil og har aldri siden kommet med dårlige dekk.

Slik svarte en av Trygg Trailer-bedriftene da de ble spurt om hvordan de håndterte kjøretøy med feil som kom til bedriften forrige vinter. Prosjektleder Vibeke Grimstad i Statens vegvesen er fornøyd med den første sesongen.

– Det er ikke tvil om at Trygg Trailer er et prosjekt som fungerer, sier hun. – Flere bedrifter rapporterer at kjøretøyene som kommer til dem nå er i bedre stand enn tidligere. Dette betyr at det er færre dårlig rusta kjøretøy der ute, og en tryggere vei for deg og meg.

Prosjektet er frivilling, og forrige vinter var 106 bedrifter fra hele landet med. Bedriftene må selv lage retningslinjer for hvordan de håndterer kjøretøy som ikke har tingene i orden. Blant annet har flere av dem nektet å laste kjøretøyene og lagt inn krav om at kjøretøy skal være i orden i sine kontrakter.

Denne sesongen vil bedriftene som ønsker det også få tilbud om opplæring i enkel sjekk av lastsikringsutstyr. Vil du ha med din bedrift, finner du info her.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!