Det er som oftest 4-5 vogntog på denne plassen hver ettermiddag. Heldigvis er det ikke ofte vi opplever falsk politi i Norge.

© Svein-Ove Arnesen

Det var natt til fredag at politiet kom over to menn som forlot parkeringsplassen ved Solbergtårnet utenfor Sarpsborg i Østfold.

Plassen har de siste årene blitt et populært sted å stanse for sjåfører over natten. Det er plass til en håndfull vogntog og spesielt østeuropeiske sjåfører synes dette er et alternativ til Svinesund.

Men denne natten ble noe spesiell. En polsk lastebilsjåfør opplevde å bli «kontrollert» av to menn iført politiliknende uniformer. De tok sågar «beslag» i sjåførens førerkort og forsvant fra plassen.

Samtidig var det ekte politiet i nærheten. De forsøkte å stanse mennene som dro fra plassen i en bil utstyrt med falske skilter og blålys på taket.

Men det stoppet ikke der.

Mennene ville slett ikke stanse. Dermed ble det biljakt. Politiet fulgte etter mennene i 30-40 minutter fra Solbergtårnet og mot Rakkestad der en sperring var satt opp.

Forsto ikke at de var falske

Samtidig ringte en fortvilet polsk sjåfør til politet og etterlyste førerkortet sitt. - Han fattet ingen mistanke til at mennene ikke var ekte politi, forteller Martin Schie ved Østfold Politidistrikt til tungt.no. Sjåføren kunne fortelle at han hadde blitt kontrollert, og at «politiet» deretter hadde stukket avgårde med hans førerkort.

Ved pågripelsen kunne politiet finne hjemmelagde politibevis og luftvåpen i bilen. De fant også bilens ekte registreringsskilter. Det viste seg at bilen tilhørte han som kjørte bilen - men han har ikke førerkort.

Meget spesiell sak

Den ene mannen var også i besittelse av narkotiske tabletter. Nå sitter de to mennene på 29 og 46 år i arrest. - De vil bli avhørt i løpet av dagen, forteller Schie. Førerkortet til den fortvilte polske sjåføren har ennå ikke kommet til rette. - Det ble kastet mye rart ut av bilen under biljakten, sier Schie som også forteller at det hele er veldig spesielt. - Vi opplever fra tid til annen at noen har blålys på bilene sine, men ikke at de trekker det hele så langt, avslutter han.

Dette er en ekte politiuniform. Det er allikevel ikke så rart at spesielt utlendinger kan la seg lure av falske, norske uniformer. © Svein-Ove Arnesen

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!