23948sdkhjf

Dette bør du gjøre om du kjører på vilt

Daglig dør 18 hjortedyr på norske veier.

Hvert år blir omtrent 6500 hjortedyr (elg, rein, hjort og rådyr) påkjørt av bil, motorsykkel eller tog i Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det tilsvarer 18 slike kollisjoner hver dag. Resultatet er store forsikringsutbetalinger og mye lidelse for både dyr og mennesker.

– Det skjer altfor ofte. De første 50 døgnene i år hadde vi i gjennomsnitt én viltpåkjørsel hver dag i Elverum, sier Jan Erik Olbergsveen i en pressemelding. Han leder fallviltgruppa i Elverum kommune. Hedmark er det fylket som har flest viltpåkjørsler.

Det er størst risiko for å kjøre på dyr etter mørkets frembrudd. Flest viltpåkjørsler skjer mellom klokka 19 og midnatt.

Ring politiet

– Noe av det første du må gjøre er å ringe politiet på 02800. Da blir du satt videre til kommunens ettersøkingsmannskap. Det skal du gjøre hvis dyret er dødt eller skadet, men også dersom du er usikker på om du traff noe, sier Olbergsveen.

– Har du ikke anledning til å vente på åstedet til ettersøksmannskapet dukker opp, er det viktig at du merker en busk på stedet med en plastpose eller et gult bånd. Slike egne bånd kan du for eksempel få på bensinstasjoner, sier Olbergsveen.

Avlive selv?

Dersom det påkjørte dyret åpenbart ikke kommer til å bli friskt igjen, kan det bli aktuelt at sjåføren avliver dyret selv, spesielt dersom politiet eller viltnemnda ikke kan komme raskt.

Dette bør bare gjøres i samråd med politiet. Å avlive en elg, er mye vanskeligere – og farligere – enn å avlive en due. Det er viktig at det er kompetente personer som avliver. Bare erfarne jegere bør avlive storvilt.

Å forlate et mulig skadet dyr uten å varsle, kan være straffbart.

– Enhver som påtreffer et sykt, skadet eller hjelpeløst dyr har en lovfestet plikt til å hjelpe. Det gjelder ikke bare dersom det er du som har kjørt på dyret, men også dersom du kommer ut for dyr som åpenbart er skadet.

Slik takler du en viltpåkjørsel

  • Ta på deg markeringsvest og sikre ulykkesstedet med nødblink og varseltrekant.
  • Skaff oversikt over eventuelle skadede personer, og gi førstehjelp. Kontakt 113 dersom akutt hjelp er nødvendig.
  • Ring politiet på 02800 og meld fra om påkjørselen. Kommunen kan også varsles.
  • Merk påkjørselssted – dette for å kunne spore skadede dyr senere.
  • Hjelp dyret. Dyr skal ikke utsettes for unødige påkjenninger eller belastninger. Forkort dyrets lidelse, avliv om nødvendig dersom du er kompetent og i stand til det.

(Kilde: Mattilsynet)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047