Marion Herland er opplæringskonsulent i Opplæringskontoret for Transport- og logistikk, Sogn og Fjordane. Her sitter hun i landets eneste mobile kjøretøysimulator - og den er hun er sjef for. © Svein-Ove Arnesen

På en av skjermene ser instruktøren også sjåføren som ofte har levd seg godt inn i situasjonen © Svein-Ove Arnesen

Prøvekanin mot prøveelg i kortfilmen vår var Anne Marie Fjeldseth. Ja, det er hun på plakaten bak. © Svein-Ove Arnesen

Slik ser rekrutteringsvåpenet ut på utsiden. Siden simulatoren kom på veien har rekrutteringen blitt tredoblet i Sogn og Fjordane. © Svein-Ove Arnesen

Bak speilene sitter to dataskjermer som viser om du har med hengeren. © Svein-Ove Arnesen

Det rister og uler i hytta. Lyden av regnvær og møtende trafikk kommer gjennom høyttalere plassert rundt deg og i speilet ser du hvordan hengeren oppfører seg på den stadig glattere veien.

Du når 80 km/t og plutselig kommer en elg ut i veibanen. Unngår du sammenstøtet med ABS innkoblet, kan du banne på at instruktøren kobler den ut og lar deg møte en ny elg i solnedgang - trolig elgens siste. Selv sitter du der med høy puls etter sammenstøtet, men uskadd.

Over høyttaleren kommer tips til hvordan du kunne unngått krasjet. Så settes neste program igang. Skjermen viser hva som er målsetningen og hvordan du bør opptre.

Kanskje er det økonomikjøring eller snøføre som skal testes? Og er du tøff i munnen eller verdensmester, jekker opplæringskonsulent Marion Herland deg ned ved å sette igang en vind som blåser deg av veien. Det gjelder å oppføre seg.

Stimulerende simulator

Vi sitter i landets eneste mobile lastebil- og buss-simulator. Den er eid av opplæringskontoret for transport og logistikk - og sjefen er altså Marion Herland. Det har hun vært de siste tre årene som den har vært i opplæringskontorets eie.

Sjekk video av en kjøretur i simulatoren under.

Video

Opplæringskontoret er eid av transportbedrifter i Sogn og Fjordane. Fylket har nå tre klasser innen yrkessjåfør og logistikk-faget.

Det er en tredobling siden simulatoren kom på veien.

- Til høsten skal vi kjøre rundt til videregående skoler for å rekruttere til bransjen, smiler Herland.

Det er tydelig at simulatoren gir effekt. Man kan si at simulatoren stimulerer rekrutteringen.

Vi skjønner det godt. En playstation koster tre tusen kroner. Denne simulatoren koster ny nærmere 10 millioner...

 

Herland har laget en kort video som brukes for å lokke ungdommen til faget. Den finner du i vinduet under.

Se også videoen som Opplæringskontoret for Transport og Logistikk i Sogn og Fjordane har lagt på youtube her.

Drømmen er fulle klasser og lærlingkontrakter forteller Marion Herland. I rommet ved siden av simulatoren følger hun med på skjermene og kan legge til hindringer, uvær og liknende. © Svein-Ove Arnesen

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!