Statssekretær Reynir Jóhannesson overtar budsjettansvar for vei sammen med Tom Cato Karlsen. Men det resterende anvar for vei blir Karlsen sitt. Reynir Jóhannesson skal ta for seg blant annet havner, post og telekommunikasjon. © Foto: Olav Heggø/Fotovisjon

Sara Økland fra Bergen har tatt over rollen som Reynir Jóhannesson tidligere hadde. © Foto: Fpu.

Det gjelder å tungen i rett munn når det kommer til politikere og hvem som har ansvar for hva. Her er en liten oppsummering:

Etter at Bård Hoksrud valgte å slutte i jobben som Samferdselsmininsterens høyre hånd, har spekulasjonene om hans arvtaker vært mange. De fleste medier gikk umiddelbart ut og utpekte politisk rådgiver Reynir Jóhannesson som etterfølgeren.

Det ble også raskt bekreftet fra Samferdselsdepartementet at han rykket opp som statssekretær og fikk rollene som Bård Hoksrud tidligere hadde. Så har da også Jóhannesson vært med på en rekke av Samferdelsministerens prosjekter, gjerne stående litt i bakgrunnen. Tross sin relativt lave alder, Reynir Jóhannesson er 29, høster han stor ære fra blant annet ministeren selv.

Etter utnevnelsen skrev Solvik-Olsen på Reynir Jóhannesson sin halvt islandske fb-side: «Lakrisur til folkur», en kommentar han senere fjernet, men som noe humoristisk illustrerer at han følte dette absolutt var rett mann.

Men at han tar over etter Hoksrud er bare delvis korrekt. Da tungt.no ringer Reynir Jóhannesson forteller han at han har arvet Hoksrud sine oppgaver i departementet - bortsett fra vei.

Ny rådgiver

Samtidig kommer meldingen fra Samferdselsdepartementet om at tyveårige Sara Økland fra Bergen blir ny politisk rådgiver etter Reynir Jóhannesson.

Økland har tidligere to års erfaring fra finansbyrådet i Bergen og har også erfaring fra ungdomspolitisk arbeid. I sosiale medier er det mange som har trodd at hun tar over etter Hoksrud. Det er også feil. Hun er politisk rådgiver og har mer koordinerende oppgaver, selv de jobber tett sammen.

Henger du med?

Her er mannen som er viktig for transporten

Mannen som tar over ansvar for vei og deler av budsjettansvaret er statssekretær og tidligere varaordfører i Bodø, Tom Cato Karlsen.

Ifølge ham selv er han en målbevisst person som gjerne vil være synlig om behovet er der. Han lover å være ydmyk overfor transportbransjen og ønsker innspill fra utøverne som vet hvor skoen trykker. Neste uke feirer han fødselsdag. Det skal han gjøre ved å kjøre nye E39 med ministeren.

Bård Hoksrud var en stor mann med en klar stemme for transportbransjen. Vil den nye statssekretæren bli like synlig?

Tungt.no har møtt Karlsen og du kan lese mer om ham i vår faste spalte «To kopper kaffe» i neste utgave av bladet.

Reynir Jóhannesson har vært med på en rekke prosjekter sammen med ministeren, gjerne på sidelinjen av kamera. Her ser vi ham i bakgrunnen en gang ministeren var med på kontroll ved Svinesund. © Svein-Ove Arnesen

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!