Ole Andreas Holen er sjømannsprest i Rotterdam og redaktør av boken. Jeannet Appelo er skribent og redaktør for den nederlandske oversettelsen. Et grundig arbeid gjennom to år har resultert i en tospråklig historiebok fra et livskraftig norsk miljø i Nederland. Designeren Per Bækken fra Bergen har skapt en praktbok med genuint visuelt uttrykk.

Boken om norske sjøfolk og sjåfører på sjømannskirken i Rotterdam er nå til salgs under tittelen "Et lite stykke Norge i Nederland/Een klein stukje Noorwegen in Nederland". Det forteller nettprest Harald Daasvand til TransportMagasinet.

 

Flere sjåfører har levert sine historier og bilder. Her er portrett av trailersjåfører, trailerprester, husmor Elise Pettersen og vertskap Liv Gelder Løvli, som mange husker i Rotterdam.

Trailerkirken

Her er historien om krigsseilerne fra to verdenskriger, med unike fotos fra den norske marinen med base i London, unge sjømenns møte med et utbombet Rotterdam i etterkrigsårene, Kronprins Olavs åpning av fotballbanen Norge, Kafe Norge i Amsterdam på 60-tallet, Trailerkirken, det forblåste kapellet i Europoort, og norske sjøfolks juletradisjoner gjennom 150 år.

Den tidligere Dronningsmoren i Nederland, Prinsesse Beatrix mottok første kopi ved åpningen av den 90. julebasaren på den norske sjømannskirken.

700 bilder på 350 sider

Gjennom 350 designede sider spekket med 700 fotografier fra siste 100 år vil du bli kjent med den spennende og sterke historien om sjømannskirken i Rotterdam. En mangfoldig samling av fortellinger, brev, rapporter og unike fotografier helt tilbake til begynnelsen i “de hollandske havner” i 1876, er her dokumentert. Boken koster 450 kroner og kan bestilles fra www.sjømannskirken.no/rotterdam

Er du i seneste laget med å kjøpe julegave til gubben, kan du jo alltids bestille denne og heller skylde på postgangen. Vi tror du blir tilgitt.

Torsdag kveld på Sjømannskirken var ukas høydepunkt for norske sjåfører i Rotterdam. Da var det felles middag på "kjerka" - eller "Trailerkirken" som den også ble kalt. At det var et populært tilholdssted viser besøkstallene. I 1993 var mer enn 5000 sjåfører innom. Man kan kanskje si at misjonærene hadde sin misjon den gang. I dag er det mest sydenturister som rusler i gangene. Som en kuriositet kan vi nevne at TransportMagasinet dro opp Liv van Gelder Løvli til TRANSPORTmessa for fire år siden. Hun fikk Transportarbeidernes hederspris etter å ha stekt tonnevis av vafler til norske langtransportsjåfører siden 1986. - Det er trist at det blir færre og færre sjåfører som kommer til Rotterdam. Da må jeg jo hit for å treffe dem istedet, fortalte Liv. Du er alltid velkommen, Liv!

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!