Mitutoyo CRYSTA Apex S CNC koordinatmålemaskin har innebygget temperaturkontroll og nøyaktighetsområde på MPEE = (1.7+3L/1000) ¿m. De nye målemaskinene er levert av Digernes AS som er en del av EGE-Gruppen. Ing Yngve Ege AS er importøren av Mitutoyo i Norge.

Utenfor målerommet er det en egen kontrollstasjon.

Det er ikke bare målebordene som er store hos Aarbakke. Den nye Mazak Integrex e-800H-II er den største maskinen i Integrex H-serien. Den er designet for bearbeiding av store, tunge og komplekse deler på opp til 15 tonn.

De tre nye målemaskinene føyer seg inn i rekken av avansert måleteknologi som Aarbakke AS er i besittelse av. I tillegg til eget målerom har man også målestasjoner ute i produksjonen. Den største av de tre nye Mitutoyo målemaskinene, som er størst i sitt slag i Norden, kan måle deler på opp til 1600x1600x5000 mm og vekt på opp til fem tonn. Maskinen veien 26 tonn.

Måles før sveising

- Kundenes krav til kvalitet gjør at vi må sikre full kontroll i alle ledd, fra tegning til ferdig produsert vare. Mange av produktene som fremstilles hos oss er kritiske komponenter til installasjoner offshore og subsea. Komplekse deler i harde materialer krever presisjon i alle ledd i fremstillingsprosessen, og måling er noe vi utfører i stort omfang, sier Torbjørn Haavardsholm som leder kontrollavdelingen i bedriften.

Nytt selskap

Inge Brigt Aarbakke har nylig etablert et eget utviklingsfirma - Aarbakke Innovation. Hensikten er å utvikle løsninger for olje og gassindustrien og med det sikre seg full kontroll fra ide, konstruksjon og produksjon til ferdig levert produkt. I strategien ligger det blant annet at man skal jobbe med nye og større produkter som krever store maskiner.

Skroting er dyrt!

- Med den nye Mazak Integrex e-800H-II produserer vi store deler som naturligvis også må måles. Mange av komponentene måles før sveising. Det er dyrt ikke å måle deler underveis i prosessen, for da oppdager man kanskje ikke feil som senere kan medføre skroting av delen.

For mer informasjon besøk: www.aarbakke.no eller www.digernes.no

Minifakta:

Aarbakke AS har rundt 300 ansatte. Av disser er 34 lærlinger. Omsetningen er på 700 millioner kroner, og skal øke gradvis i årene framover. 99 prosent av produksjonen er til oljeindustrien, og kundene er en rekke subsea-selskap og oljeserviceselskap. Aarbakkes visjon er "Samspill og glede".

Aarbakke AS har den største målemaskinen med stein i Norden. Til venstre i bildet ser du målerommet.

Les hele saken