Integrex i AM er en hybrid maskintype som kan utføre flere typer bearbeiding. Den har 5-akse maskinering i tillegg til additiv tilvirkning som utføres gjennom metallpulver som smeltes ved hjelp av fiberlaser. I følge Mazak er de først i verden med flerhode-cladding, det vil si utbyttbare laserhoder.

Automatisk hodebytte skjer på 10-25 sekunder.

Gjør «alt»

Det at man kan bytte laserhode fra grov til fin, sammen med et komplett 5-akse maskineringssenter (full C-akse og -30/+120 grader på B-aksen), gir store fordeler for brukeren. Alt kan i prinsippet utføres i en oppspenning; man bygger opp en struktur, finmaskinerer og lasermerker komponenten som dermed blir helt ferdig bearbeidet.

Den første maskinen i Integrex AM-serien er Integrex i-400 AM. Utviklingen av den additive tilvirkningsmetoden i maskinen er gjort i samarbeid med Hybrid Manufacturing Technologies, som også har laget laserhodene - AMBIT.

Med fiberlaser kan man bygge meget fine strukturer i ulike metaller.

Flere typer metall

Mazaks nye maskin kan både bygge nye produkter fra bunnen av, men også reparere eksisterende produkter. Flere ulike metaller kan kombineres, noe som gjør maskinen ytterst fleksibel i bruk. Fine toleranser gjør at produkter til krevende industrier som luftfart, energi og medisin kan fremstilles i Integrex i-400AM.

– Man kan eksempelvis legge på et skikt av et hardt metall på et mykere, eksempel kan overflaten på en detalj i rustfritt stål gjøres hardere med et lag av Inconel, kommenterer Reidar Kverneland hos maskinleverandøren Ravema AS.   

Med flere laserhoder i verktøymagasinet kan man kjøre ulike dimensjoner.

Ny friksjonssveisemaskin

Mazak slipper også en ny hybrid multifunksjonsmaskin; VTC-530/20 FSW med avansert maskineringsteknologi og friksjonssveising. FSW står for (Friction Stir Welding). Siden VTC-530/20 FSW er basert på et vertikalt

maskineringssenter, utføres alle prosesser - sveising og maskinering - i en og samme maskin.

 

For mer informasjon besøk: www.ravema.no og www.mazakeu.com

Man kan også benytte fiberlaseren til å merke komponenter.

Les hele saken