Jeg møter min gamle venn Anders Tomren på Kastrup. Det er sen kveld i slutten av uken og jeg kjenner igjen det lure smilet i ansiktet på en nesten 50 år gammel mann. Vi er like gamle, men det er over 20 år siden vi sist møttes. Anders og jeg delte fotointeressen i tenårene, men brått var voksenlivet et faktum og gode venner ble spredt for alle vinder.

 

Speilannekset som Anders Tomren har designet finner du i Lofoten, se: www.oljetanken.no

Lager komplette systemer

Anders har alltid gått sin egen vei, og den veien gikk rett til Finland der han lærte seg finsk, utdannet seg og stiftet familie. Mange prosjekter og år senere vandrer han igjen med den samme selvsikre gangen på norsk jord. Han bor og jobber i Norge, men, hans underleverandører befinner seg i Taiwan. Det er derfra Anders kommer når vi møtes på københavnflyet til Oslo.

Du kan da ikke mene at du reiser helt til den andre siden av kloden for å få produsert prosjektene dine?

- Joppe, det er så mye billigere og mine underleverandører leverer god kvalitet. Jeg tror ikke norske produsenter kan møte den konkurransen, svarer Anders.

Du kjenner igjen Anders Tomrens design gjennom eksempelvis TV2’s OL-studio i Sochi i 2014, eller Fotball Extra studioet til TV2. Et annet spennende eksempel er «speilannekset» til et vennepar som har «hytte» i Lofoten. Anders lager komplette løsninger med belysning, varme/kjøling, gjerne også robotteknologi, som du kan lese mer om lenger nede i artikkelen.

Anders Tomren har designet TV2’s OL-studio som ble sendt komplett med alt teknisk installert til Sochi i 2014.

Tar du utfordringen?

Undertegnede har gjennomført over tusen bedriftsbesøk i og utenfor Norge. Mange av de norske bedriftene flagger hjem produksjonen fra lavkostland. Det må da være mulig å konkurrere med Taiwan tenker jeg, før jeg utfordrer Anders: Jeg vedder på at det finnes bedrifter som kan konkurrere på summen av kvalitet, pris og tid, ring meg hvis du er villig til å gjøre en test.

- Jada, sier Anders overbærende på vei ut av Gardermoen, vi snakkes.

Jeg står igjen og tenker, var det han som utfordret meg eller jeg ham?

Typisk Anders Tomren design; her Champions league studio.

Skal produsere avansert robotteknologi

Søndag kveld ringer Anders og lurer på om jeg vil spise hatten min.

- Husker du at du utfordret meg til å forsøke norske leverandører? Ja, så klart, hvem, hva, hvor, svarer jeg.

-Jeg holder på med et robotprosjekt som sannsynligvis vil representere produksjon av 30 til 40 enheter per år. Roboten er syvakset og kan brukes til film og TV-produksjon, eller til hva som helst man kan bruke en avansert og svært nøyaktig robot til. Det jeg trenger er et eller flere selskap, eller som sammen, kan bearbeide aluminium, gjerne vannskjæres og maskineres med 5-akset hode. Det haster litt, forklarer Anders.

Anders Tomren har utviklet styringsprogramvaren til den 7-aksete kameraroboten, som for øvrig kan benyttes til alt man kan bruke en avansert og meget nøyaktig robot til.

Andre forutsetninger

- Jeg tror den høye dollaren, fraktpris og tid til markedet begynner å bli en fordel for norsk industri. Derfor lar jeg deg få disse fordelene når du nå skal se om norsk industri virkelig kan konkurrere med et lavkostland som Taiwan, sier Anders og humrer.

Hvis du får napp vil du da fortsette å produsere i Norge?

- Det er klart at med dette nye produktet vil jeg ha andre typer kunder enn dem jeg tradisjonelt til nå har hatt. Tiden til markedet er en viktigere nå enn tidligere. Fraktkostnader spiller også en rolle, for det kan bli mye papirarbeid som medfølger leveranser fra utlandet. Dessuten kan jeg se fordeler ved å ha nærhet til produsenten, både fysisk og kulturelt. Jeg er klar for å prøve Norge, svarer designeren.

Og, hva består veddemålet i spør du? Vel, ikke mer enn at den som vinner spanderer lunsj, med eller uten hatt.

Uansett, hvis det blir produksjon i Norge for Anders Tomren skal Maskinregisteret definitivt følge opp. Dessverre må vi også følge opp hvis det ikke blir noe av, for da må vi vel skjerpe oss, ikke sant?!

 

For deg som vil ta utfordringen kontakt Anders Tomren på 920 88 816 eller e-post: post@electricfriends.net

Du kan også se hva Anders driver med på www.anderstomren.biz og www.electricfriends.net

Les hele saken