Nordiske forbrukere netthandlet varer til en verdi av 151,4 milliarder NOK i 2015, noe som er en økning på cirka 15 prosent fra året før. Netthandelen fra utenlandske nettsteder var på 37,4 milliarder NOK i 2015. 40 prosent av innbyggerne i Norden handlet i fjor varer fra utenlandske nettsteder. Andelen er størst i Norge (50 %) og Finland (49 %), det fremgår av rapporten E-handelen i Norden 2016.

I 2015 handlet halvparten av alle nordmenn varer fra utenlandske nettsteder til en verdi av 11,4 milliarder NOK. De landene det oftest ble handlet fra, var Storbritannia (38 %), USA (36 %) og Kina (31 %) fulgt av Sverige (20 %), Tyskland (13 %) og Danmark (13 %).

– Historisk sett har Norge hatt en sterk valutakurs, noe som bidrar til sterk kjøpekraft fra utlandet. Utenlandske nettbutikker har også i økende grad klart å språk- og valutatilpasse sine sider, noe som gjør utenlandshandel mer tilgjengelig og oppleves tryggere, sier Kristin Anfindsen, utviklingssjef, eCommerce, PostNord Norge.

Norge i netthandeltopp

Forbrukerne i våre nordiske naboland netthandler ikke i like stor grad fra utlandet, bortsett fra i Finland der 49 prosent handlet fra et utenlandsk nettsted i 2015. I Danmark var andelen 36 prosent og i Sverige 32 prosent.

Det finnes en rekke likheter mellom netthandelskundene i Norden, men også nasjonale forskjeller. Danskene stiller for eksempel høye krav til rask levering og verdsetter muligheten til å få varene levert på jobben, i en utleveringsboks eller hjem på dagtid. Svensker og nordmenn vil gjerne ha pakken hjem i postkassen eller hente den på et utleveringssted. Finske forbrukere er de mest tålmodige når det gjelder leveringstiden, og vil helst hente forsendelsen på et utleveringssted.

Det er også forskjeller mellom landene i måten de nordiske forbrukerne handler på nettet på. I Danmark og Norge bruker en fjerdedel av forbrukerne nettbrett. I Sverige bruker en av fem mobilen. I Finland er netthandelen fra mobile enheter betydelig lavere (nettbrett 15 % og mobil 12 %).

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!