Hovedkjennetegnet til de nye skyvemasttruckene er den smale utvendige bredden på bare 1.120 millimeter og de svært smale og kompakte støttebenene. Til tross for beskjedne mål er føreren i stand til å ta opp en europall - på lik linje med større skyvemasttrucker - mellom støttebenene. Ifølge produsenten sparer dette konseptet mye plass og er ideelt for bruk i blokkstablingslagre eller dypstablingsreoler. I forbindelse med skyvemastteknikken muliggjør de kompakte målene at trucken kan brukes i arbeidsgangsbredder fra og med 2.455 millimeter.

Lavere energiforbruk

Energisparing har vært et viktig aspekt ved utviklingen av den nye serien. Tester har vist at denne trucken har et energiforbruk som er inntil ti prosent lavere enn forgjengermodellen, og disse nye skyvemasttruckene hevdes å være de mest energibesparende truckene blant konkurrentene.
ETV 110/112 har blitt utstyrt med en for denne serien nyutviklet elektrisk servostyring. Den er basert på den elektriske servostyringen som er standard på skyvemasttruckene i 2- og 3-serien. Rattkulen befinner seg alltid i en optimal posisjon ved kjøring rett frem. Dermed spiller det ingen rolle om rattet dreies når trucken er slått av, eller tilfeldig dreies videre i 180 graders-modus. Styringssystemet får alltid rattkulen tilbake i utgangsposisjon.


Komfortabel arbeidsplass

Tross kompakte mål har de nye skyvemasttruckene romslige førerplasser, inkludert bekvem innstigning for føreren. Viktige betjeningselementer kan nås uten at føreren må skifte grep. Pedalene er plassert som i personbil. Setene har innstillingsmuligheter for sitteposisjon, ryggstø og kroppsvekt. Truckens beskjedne mål til tross, førerplassen i ETV 110/112 gir føreren utmerkede arbeidsbetingelser. Dette danner grunnlaget for at svært høye prestasjoner oppnås i den daglige bruken.
Ett av kjennetegnene til de nye skyvemasttruckene er også førerdisplayet. Her vises de viktigste driftsdataene, som for eksempel kjøreretnings- og hjulstillingsanvisning. Tre separate innstillbare kjøreprogrammer sørger for at ETV 110/112 kan tilpasses alle behov individuelt.


Vektkontroll med et tastetrykk

Når det gjelder førerassistentsystemer, har tilbudet blitt betydelig bedret for de nye skyvemasttruckene. Disse bidrar til en vesentlig arbeidsforenkling for føreren. Hertil hører eksempelvis et kamera som er montert på gaflene (tilleggsutstyr). Via en spesiell skjerm kan føreren følge nøye med på innsetting og uthenting av varer i over syv meters høyde.
For ikke å overskride truckens foreskrevne restkapasitet, kan føreren kontrollere vekten på lasten med et tastetrykk. Lastvekten vises direkte på førerdirplayet. Dette gir betydelig økt sikkerhet ved betjening av de nye truckene.


Position Control

Med de nye skyvemasttruckene i 1-serien blir også for første gang assistentsystemet Position Control tilbudt som tilleggsutstyr. Med dette systemet kan føreren raskt og enkelt sette varer inn i predefinerte innsettingshøyder. Den nye, integrerte funksjonen Snap tar det enda et skritt videre. Ved å redusere løftehastigheten på betjeningshendelen, gjenkjenner trucken automatisk at neste innprogrammerte nivå står for tur. Et manuelt valg av høyde er i dette tilfellet ikke lenger nødvendig. I tillegg unngås effektivt skader på varer og truck ved hjelp av dette systemet.

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!