Opp til 150 lag i timen:

Automatisk og effektiv depalletering

Danske Univeyor har utviklet det første automatiserte «pall til enkeltkolli»-depalleteringssystemet som er beregnet for implementering i lagre og distribusjonssentre. Med den nye og patentanmeldte løsningen hevder produsenten at man sparer både tid og penger innenfor raske leveringskjeder ved å ta hele pallelag og bryte dem ned automatisk.

Dermed er det mulig å innføre individuelle produkter eller kasser til viderebehandling, slik som sortering og plukking.

- Det nye systemet vil revolusjonere hastigheten, omkostningene og presisjonen ved ordrebehandling i store størrelser. Dette er spesielt viktig i forhold til omkostninger og levering av ordrer direkte til kunden, da den voldsomme utviklingen innenfor handel via internett utgjør en potensiell vekstmulighet i forhold til kravene til individuelt leverte ordre, sier direktør Rob Willemse i det internasjonale logistikk-konsulentselskapet Ilias.

Installeres i Nederland

Univeyor er i ferd med å teste den automatiske layerpickeren på en rekke produkter fra kjente distributører og produsenter i en permanent «prøveoppstilling» i Danmark, og resultatene skal i følge selskapet bekrefte at konseptet er universelt og driftssikkert.

Det nye systemet som depalleterer til enkeltkolli, er allerede bestilt av et stort distribusjonsfirma i Nederland, og vil bli satt i drift senere i år. Systemet er basert på gjennomtestet teknologi i drift. En automatisk «layerpicker» som løfter hele lag med fulle paller tas i bruk f.eks. hos Chivas Glenlivet.

150 lag pr. time

Depalleteringssystemet er universelt, og i stand til å håndtere nesten alle typer produkter og emballasjer med en hastighet på opp til 150 lag pr. time. Lagene blir automatisk løftet av pallene og deretter, under computerkontroll, ført til en enhet som skånsomt deler opp lagene til individuelle kasser eller produkter. Disse blir deretter transportert videre på automatiske transportbaner til ordreplukking eller sorteringsfunksjoner. På den måten eliminerer man den betydelige og ensidige arbeidsbyrden som man ofte opplever ved manuell plukking fra paller og plukking til bånd.

Layerpickersystemet håndterer også enhver form for mellomlegg (slipsheet) mellom lagene og de tomme pallene. Tomme paller fjernes automatisk og stables for lett håndtering. Alt styres av et integrert kontrollsystem inkludert grafisk touch-screen for enkel overvåking.

Store besparelser

Univeyor mener systemet er ideelt til større distribusjonssentre for matvarer og andre raskt omsettelige produkter, og forventer derfor stor interesse for den nyutviklede teknologien, og det er allerede inngått avtale om to ytterligere systemer til større, kjente distributører.

www.logistikk-ledelse.no© 2001

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!