Truckmarkedet:

Rocla og Swisslog inngår AGV-allianse

Finske Rocla Oyj og Swisslog Management Holding AG har inngått en strategisk allianse innen automatiske trucker, eller AGV (Automated Guided Vehicles).

Avtalen går ut på at Roclas AGV-divisjon, Rocla Robotruck Oy, kjøper Swisslogs svenske datterselskap Transnorm AGV AB. Etter oppkjøpet vil Swisslog eie 30% av det utvidede Rocla Robotruck AGV. Swisslog vil fortsette å selge AGV-systemer, og stå for kundesupport overfor eksisterende og fremtidige AGV-kunder verden over. Alliansen vil plassere Rocla Robotruck i en lederposisjon på verdensbasis. Swisslog og Rocla slår ikke bare sammen sin AGV-aktivitet, men vil også samarbeide innen andre forretningsområder.

Swisslog og Roclas nye AGV-selskap hevdes å tilby et komplett produktspekter og applikasjoner til sine kunder. Rocla bringer inn i samarbeidet sin lederposisjon innen AGV-systemer for spesielt tungt gods, bl.a. innen papirindustrien (bildet t.h.). Swisslog bidrar på sin side med sin mangeårige erfaring som leverandør av AGV-systemer til et bredt spekter av bransjer og industrier (bildet t.v.), og sitt verdensomspennende kundeservicenettverk. Ytterligere synergier i truckutvikling og mekanisk produksjon vil oppnås gjennom Roclas posisjon i Europa som en betydelig leverandør av lagertrucker. Det ventes et betydelig løft for lanseringen av ny AGV-teknologi som resultat av de sammenslåtte R&D (Research & Development) resurssene. I tillegg ventes samarbeide innen AGV-montasje å gi betydelige stordriftsfordeler. Rocla Robotruck får etter dette 120 ansatte, og vil fortsette å være Swisslogs hovedleverandør av AGV systemer.

Vil bli nummer 1

- Den strategiske alliansen har skapt en veldig sterk aktør på verdensmarkedet for AGVer. De to selskapenes AGV-virksomheter utfyller hverandre, og sammenslåingen av resurssene styrker kunnskapsbasen betydelig og øker resurssene innen kundesupport på verdensbasis. Rocla har et uttalt mål om å bli verdens ledende leverandør av AGV-systemer med minst 10% markedsandel av det totale markedet, som er anslått til EUR 400 millioner, og denne avtalen er et stort skritt i riktig retning, sier adm. direktør Petri Alava i Rocla Robotruck.

På global basis utvider Rocla og Swisslog sitt strategiske samarbeid til forskjellige Supply Chain områder.

- AGV-systemer vil fortsatt være en del av Swisslogs kjerneområder. Med våre aktiviteter slått sammen, kan vi bedre utnytte potensialet innen utvikling, montasje, salg og kundesupport. Dette vil medføre en betydelig bedring i vår konkurransedyktighet på verdensbasis, sier konsernsjef Juhani Anttila i Swisslog.

Foruten synergiene som oppnås ved å kombinere utvikling og produksjon, er han overbevist om at begge parter vil tjene på at samarbeidet på konsernnivå styrkes.

- Rocla og Swisslog har komplementær ekspertise i sine spesifikke markeder og en sterk kundebase, som gjør at vi kan tilby vår utvidede produktportefølje til hverandres kunder, legger han til.

Adm. direktør Kari Blomberg i moderselskapet Rocla hevder at den solide ekspertisen Rocla har innen lagertrucker og AGVer, samt Supply Chain ekspertisen og den globale tilstedeværelsen til Swisslog vil gi både markedsposisjonen og kompetansenivået til den nye alliansen et betydelig løft.

- Som gruppe, vil Rocla dra betydelige fordeler av denne strategiske alliansen med en verdensledende leverandør av Supply Chain løsninger, sier Blomberg.

Swisslogs AGV-applikasjoner for helsesektoren, som utvikles og produseres i Tyskland og Frankrike, er holdt utenom denne alliansen, og forblir heleide Swisslog selskaper.

Transnorm AGV AB solgte i fjor for ca 10 millioner Euro, mens Rocla Robotruck solgte for ca 11 millioner Euro. Swisslog er representert i Norge ved Digitron-Munck AS.

www.logistikk-ledelse.no© 2001

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!