15. til 20. april:

Hannovermessen 2002

Snart er det klart for Hannovermessen som samler syv internasjonale fagutstillinger. Logistikk- og materialhåndteringsmessen «CeMAT» vil sammen med «Factory Automation» dominere det enorme utstillingsarealet. Intet annet arrangement gir et bedre samlet overblikk over både tilgjengelig teknologi og i hvilken retning utviklingen går. Men det er heller ikke noe sted man får mer vondt i ben og føtter..

Henning Ivarson

Det er derfor bare å stålsette seg. Begynn å gå kveldsturer, og for all del still med fornuftig fottøy. For om ikke messearealet var stort nok fra før, så lover Deutsche Messe at den nye hall 27 (!) skal stå ferdig i godt tid før åpningen den 15. april. Dermed kan arrangøren tilby nær 488.000 kvm innendørs utstillingsareal. For å sette det tallet i et perspektiv, kan vi nevne det nye anlegget til Norges Varemesse på Lillestrøm vil bli på 32.000 kvm.

Men heldigvis - hadde vi nær sagt - vil ikke Hannovermessen romme «mer» enn drøye 271.000 kvm, fordelt på 7.200 utstillere fra et sekstitalls land. Den rommer syv internasjonale fagutstillinger; logistikk- og materialhåndtering (CeMAT), industriautomatisering, mikroteknologi, overflatebehandling, underleveranser, energi, forskning og teknologi.

Logistic Chain City

Som man ser av plansjen under, vil CeMAT (rød) og industriautomatisering (gul) dominere utstillingsarealet. Førstnevnte vil fylle hall 19 til 26, i tilegg til store utendørsarealer. Totalt vil denne messen alene fylle nær 84.000 kvm og ha 1.000 utstillere. Hovedfokus vil fortsatt ligge på materialhåndteringsutstyr og -maskiner, men arrangøren har i år økt fokuset på komplekse og integrerte logistiske løsninger. I hall 19 vil man eksempelvis finne «Logistic Chain City» som skal fungere som et grensesnitt mellom intern og ekstern logistikk. Her vil 40 utstillere dekke hele logistikkjeden - fra innkjøp til distribusjon til sluttbruker.

Logistikk og automatisering henger nøye sammen, og vi formoder at mange av våre lesere også vil ha stor nytte av utstillingen «Factory Automation». Med et utstillingsareal på 79.000 kvm, vil dette være Hannovermessens nest største.

Norske firmaer

Flere norske firmaer stiller ut på Hannovermessen. CeMAT vil romme to norske utstillere; Traconi AS vil presentere sin suksessfulle markedsplass (www.traconi.com) for formidling av transportoppdrag på Internett, mens Cargoscan AS er medutstiller hos Mettler Toledo og vil vise sine datafangstsystemer via automatisk måling og veiing av gods.

I tillegg vil Hydro Energy og Norsk Hydro Electrolysers være medutstillere på en stor hydrogenstand i hall 13 som rommer messen «Energy». Her vil man også kunne besøke Trondheimsfirmaet Powel ASA.

I hall 3 presenterer Sperre Støperi AS fra Elverum seg under «Subcon Technology».

Se for nærmere informasjon. Her finnes også muligheter for bestilling av overnatting, (www.messe.dewww.travel2fairs.com) men husk at hotellene i Hannover ofte er fulle og dessuten skrur opp prisen vesentlig under store utstillinger. Messen har egen jernbanestasjon, og det kan derfor være en god idé å bo i Hamburg eller andre nært tilknyttede byer.

www.logistikk-ledelse.no© 2002

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!