23948sdkhjf

Hallmaker: Suksess med ny patentert mobilhall

Hallmaker:Suksess med ny patentert mobilhallMed en patentert dobbel duk har Hallmaker brakt fram et nytt produkt. Hallen er flyttbar og fleksibel, men langt sterkere, isolert og kan designes i en uend...

Hallmaker:

Suksess med ny patentert mobilhall

Med en patentert dobbel duk har Hallmaker brakt fram et nytt produkt. Hallen er flyttbar og fleksibel, men langt sterkere, isolert og kan designes i en uendelig mengde ulike designer. Materialet og konstruksjonen gir kort byggetid for lagerhaller eller verksteder, og produsenten garanterer levetid helt opp til 20 år. En semipermanent løsning for den som har behov for en fleksibel løsning.

Christian Ryg

I følge daglig leder Jan Erik Torgersen i Hallmaker AS gjør denne konstruksjonen at lageret blir en fleksibel del av logistikkjeden. Han understreker at med endringer av behov og struktur i markedet, kan bedriften flytte lageret på kort tid.

Det var en fordel som Coca-Cola så for et nytt lagerbygg. Det samme prinsippet gjelder også for et samarbeid som Hallmaker har hatt med Uniteam for NATO. En løsning som pakkes i containere og transporteres hurtig til nytt baseområde, gjør at en jagerflyskvadron kan settes i operativ stand på under et døgn. Her benyttes Hallmakers patent til å danne en hangar for vedlikehold. Uniteams spesialcontainere danner verkstedene i en U-form.

En annen stor fordel er fleksibiliteten i utforming av bygningene. I samarbeid med arkitekt og byggherre kan prosjekteringsavdelingen til Hallmaker utforme et lagerbygg, overbygning mellom eksisterende bygninger eller seil over inngangsparti. Det er enkelt å få en konstruksjon som komplimenterer det eksisterende bygget eller bygningsmassen, og samtidig få en funksjonell hall for lager eller verksted, en overbygget lasteplass eller tak over for eksempel en idrettsplass.

Store kunder med mange krav

Med blant annet Norsk Hydro, Coca-Cola og Forsvarbygg i kundeporteføljen, har Hallmaker mange referanser allerede. Og flere skal det bli etter hvert som den nye, doble og isolerte duken blir mer kjent.

Byggemetoden baserer seg utelukkende på strekk og de kreftene det gir bygget. Hele duken bidrar til stabiliteten i bygningen. Selv i ytterst værharde områder, eller områder med mye snø om vinteren er denne konstruksjonsmetoden funnet sterk nok. Man må strekke duken før den monteres fast, slik at den kan motstå ytre belastning. Det gjøres bl.a. med wire som legges inn i kanten av duken i en bue, og festes i stålrammen i spenn. Veggene i hallen kan oppføres i ulike materialer, enten de er bærende elementer i seg selv, eller det er nødvendig med et stålskjelett på samme måte som for taket.

Mange fordeler

TFS-duken har mange fordeler framfor de fleste materialer. Det er attraktivt materiale som kan leveres i en mengde farger. Duken er lett og har uvanlig høy belastningskapasitet i forhold til vekten, faktisk høyere enn for betong eller stål. Materialet i duken er også miljøvennlig og resirkulerbar. Duken tåler dessuten mye juling før den sprekker. Dersom den blir ødelagt med skarpe gjenstander er det også mulig å reparere den ganske enkelt.

Et meget viktig punkt er brannsikkerhet. Duken vil ikke smelte og dryppe glødende plast - den tåler opp til 300 grader før den løser seg opp.

Duken reflekterer varmestråler og er delvis transparent, slik at den slipper gjennom lys inn i hallen. Faktisk vil rundt 90% av dagslyset trenge inn i hallen eller gjennom et tak av TFS-duk. Den er så godt isolert at man enkelt kan varme opp en hall, i motsetning til konvensjonelle plasthaller. Den kan kombineres med vinduer dersom man velger vegger i duk også.

Konstruksjonen er rask å reise og krever ikke mange mann på jobben. Den er også rask å demontere, dersom hallen skal flyttes til et annet sted.

På grunn av lav vekt krever hallen også langt mindre fundamentering en konvensjonelle lagerbygg. Avfall på byggeplassen under oppsetting reduseres også dramatisk i forhold til en byggeplass med konvensjonelle, permanente bygg.

Med riktig utstyr for avfukting som Hallmaker får fra Alfsen & Gunderson, et anerkjent firma innen varme og ventilasjon, fungerer hallen utmerket som tørrlager for bl.a. bølgepapp og andre ømfintlige materialer.

Noen ulemper

TFS-duk egner seg dårlig for spenn over 15 meter uten ekstra forsterkninger med kabel eller stål. Det krever også nøyaktig utforming for å få drenert bort vann. Materialet er dessuten mindre holdbart enn en del materialer. Livslengden er allikevel minst 15 - 25 år, avhengig av tykkelse og tettheten i veven. I og med den nye, patenterte dobbeltduken med isolasjon, er det ikke lenger vanskelig å få et isolert lager eller verkstedshall.

På grunn av materialets beskaffenhet er det enkelte vanlige bygningskonstruksjoner det ikke egner seg til. Men til gjengjeld innbyr duken til spennende arkitektur.

www.hallmaker.no

----------

Fra salmaker til hallmaker

1919 - Ludvig Andreas Torgersen starter sin salmakerbedrift i Norge. Men allerede året etter gikk han over til å produsere bilinteriører.

1960 - Harald A. Møller - en av firmaets store kunder - bestiler det første kapellet til sin VW pickup

1969 - Produksjonsbedriften flyttes til Krøderen

1984 - Fjerde generasjon overtar ledelsen av bedriften

1987 - Begynner med leasing av lagerbygg

1999 - Bedriften skifter navn til Hallmaker. Da hadde firmaet levert 1.000 haller til det nordiske markedet.

2001 - Produksjonsstart av TFS (Tensile Fabric Structures), et dobbeltduksystem som baserer seg på strekk i alle retninger for å skape en sterk hall. Samme året starter eksporten for alvor.

2002 - Det innledes et strategisk samarbeid med en slovakisk stålprodusent som lager bærende strukturer for hallene.

2003 - Det innvilges patent for duken og systemet. Hallmaker er markedsledende i Norge og øker sin eksport til Europa.

www.logistikk-ledelse.no© 2004

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047