23948sdkhjf

CeMAT med «bare» 6 haller og totalt 75.000 kvm utstillingsareal: Overkommelig for de besøkende - og masser av trucknyheter

Overkommelig for de besøkende - og masser av trucknyheterTo prototyper av brenselcelletrucker, Lindes nye skyvemasttruck og Jungheinrichs nye motvektstruck med roterende førerkabin var bare noen av ny...

Overkommelig for de besøkende - og masser av trucknyheter

To prototyper av brenselcelletrucker, Lindes nye skyvemasttruck og Jungheinrichs nye motvektstruck med roterende førerkabin var bare noen av nyhetene på CeMAT 2005 i Hannover tidligere i høst. Samtidig presenterte kineserne seg for alvor. Dalian Forklift, Ningbo Ruyi Forklift, Anhui Heli, Halla-Cinox, Shanghai Shangli Forklift og flere med dem er kommet til Europa for å bli.

Lars-Erik Lundgren Bearbeidet og oversatt av Henning Ivarson

Mens fagutstillingen CeMAT tidligere har vært en del av den gigantiske og altomfattende industriutstillingen «Hannovermesse», ble CeMAT i for første gang arrangert som en separatutstilling. Ca. 1.000 utstillere fra 30 land var samlet i seks (av de i alt 27 hallene på det enorme messeområdet til Deutsche Messe i Hannover), og sammen med uteområdet ble det lagt beslag på ca 75.000 kvm utstillingsareal. Det i seg selv gjorde utstillingen langt mer overkommelig for de drøye 50.000 besøkende.

Hovedinntrykket etter messebesøket i Hannover var det betydelige kinesiske inntoget av gaffeltrucker, samt den østeuropeiske satsingen på logistikkområdet - først og fremst fra Russland. Det blåser nye vinder i bransjen, og de vesteuropeiske produsentene som lenge har vært dominerende skal ikke lenger kjenne seg like sikre på virksomheten fremover.

Toyota Industries Corporation

(TICO) stod for utstillingens mest interessante nyhet - verdens første motvektstruck drevet av brenselcelle. Løsningen er utviklet i samarbeid med Toyota Motor Corporation (TMC), som har høstet stor anerkjennelse for sitt Hybrid Synergy Drive system som benyttes i Prius som er valgt til Årets bil i Europa i 2005. Dette gjør at TICO kan utnytte TMCs avanserte teknologi og dermed benytte de samme komponenter som i biler. Teknologien med brenselceller og hydrogen som hoveddrivstoff vil redusere skadelige miljøutslipp vesentlig. Gaffeltrucker med brenselcelle vil kreve minimal etterfylling og betydelig mindre vedlikehold enn «ordinære» elektriske gaffeltrucker, hvor batteriene må lades, fylles med vann og skiftes regelmessig. I tillegg vil det kombinerte brenselcellesystemet sikre konstant strømlevering og ytelse, som igjen vil hindre reduksjon i spenningen som forekommer hvis batteriene lades ut.

- Vi vet at teknologien, spesielt slik som Toyota viste den frem i Hannover, representerer et stort steg fremover for å nå målet om å redusere den miljømessige innvirkningen som skjer fra motordrevne kjøretøy. Toyota er forsiktige med å tidsfastsette når trucken blir lansert på markedet, men de legger ikke skjul på at det gjenstår mye arbeid før så skjer, sier salgsdirektør Jan Høgli hos Toyota Truck i en kommentar.

Toyota viste også en helt ny serie av kompakte, elektriske 3-hjulinger med 1,0 til 1,5 tonns løftekapasitet. Denne størrelsen er populær på Kontinentet, men er ifølge den norske importøren i minste laget til at den vil bli noen volummodell her i landet. 7FBEST er utstyrt med en 24 volts vekselstrømsmotor som driver styrehjulet. Motoren er elektronisk regulert i henhold til Toyotas teknikk AC2 Power System. For raske batteriskift kan truckchassiset åpnes på siden og batteriet rulles ut av maskinen. Som standard er truckene utstyrt med Toyotas sikkerhetssystem SAS som minsker risikoen for velting.

Still

Også Still viste en truck utstyrt med brenselcelle. Dette var en ren eksperimentmodell, men likefullt en fungerende og konvensjonell 2-tonner. Brenselcellens lavere vekt enn det tradisjonelle blybatteriet medfører imidlertid at motvekten måtte forstørres for å kunne opprettholde truckens løftekapasitet.

Om Still var ytterst sparsom med informasjon rundt denne modellen, var de desto mer taleføre rundt sin hydridtruck R 70. Som eneste truckprodusent i verden har Still i mange år benyttet dieselelektrisk transmisjon i sine gaffeltrucker; en dieselmotor driver en generator som i sin tur og via et reguleringssystem driver en AC-motor i drivhjulet. Nå har Still gått ett skritt videre og også plassert et batteri i samme truck. Dieselmotoren er i likhet med hybridtrucken både mindre og mer drivstoffgjerrig enn en tradisjonell forbrenningstruck, og vil på den nye modellen også lade batteriet. Dermed kan man velge om den skal kjøres som diesel- eller som en ren elektrisk truck. Når dieselmotoren ikke riktig imøtekommer truckførerens krav til ytelse, hentes det ekstra kraft ut av batteriet - eller motsatt. Bremsing av drivhjulet skjer med el.motorene som da tilbakefører energi til batteriet.

På Still sin stand fant man også den automatiserte og høytløftende skyvemasttrucken FM14i. Den er utstyrt med et lasersystem som er utviklet i samarbeid med universitetet i Hannover, og Stills teknikere mener at mulighetene dette systemet gir nærmest er uendelige. Trucken kan i det ene øyeblikket kjøres manuelt som en hvilken som helst annen skyvemasttruck, for deretter å bli brukt til førerløs godshåndtering. Trucken kan til og med benyttes til førerløs lasting og lossing dersom aktuell bil har blitt posisjonert riktig. I slike situasjoner holder et transpondersystem kontroll på truckens bevegelser og fart.

Jungheinrich

viste for fem år siden en konsepttruck med svingbar førerkabin. Den har nå blitt virkelighet, og EFG D30 er verdens første motvektstruck med roterende førerkabin. Det dreier seg om en konvensjonell 3-tonns batteritruck med en separatbygget førerkabin som kan svinges 30 grader mot venstre og hele 180 grader motsatt vei. Etter at føreren - rettvendt mot gaflene - har tatt tak i pallen, svinges førerhuset 90 grader og kjører trucken sidesittende med god kontroll over kjørebanen så vel som over godset på gaflene. Ved lengre transporter dreies førerhuset 180 grader og føreren kjører trucken som om det var et vanlig forhjulsdrevet kjøretøy.

EFG D30 har vekselstrømsmotor og kan kjøres i hastigheter opp til 20 km/t. Styringen er elektrohydraulisk og trucken har regenerative bremser. Det elektroniske styresystemet for drivmotorene sørger automatrisk å redusere hastigheten - og om nødvendig også bremse trucken - ved kjøring i krappe svinger.

Jungheinrich viste også en motvektstruck utstyrt med et patentert multifunksjonsratt. Integrert i rattet finnes det knapper for valg av kjøreretning, krypkjøring, parkeringsbrems og signalhorn. I tillegg er alle manøvreringskontakter for gaflene samlet på rattet - altså løft/senk, tilt, sideshift og spreder. All signaloverføring fra rattet, inklusive styring, skjer elektrisk. Her kan man altså for første gang i forbindelse med trucker snakke om en regelrett «steer-by-wire».

Som meldt i forrige utgave er konsepttrucken også utstyrt med en universell kommunikasjonsmodul som sikrer at RFID-merkede gjenstander automatisk blir gjenkjent av trucken. I tillegg kan annen informasjon som eksempelvis hastighetsbegrensninger på bestemte områder bli overført til en transponder som sitter på trucken.

Linde

hevdet at de bød på «en orgie i ny teknikk». Her fantes blant annet den nye skyvemasttrucken R14X med fast mast, men med utskyvbar gaffelvogn. De interessante løsningene i denne truckserien med løftekapasitet fra 1.400 til 1.700 kilo kommer utvilsomt å skake deler av truckbransjen. Det første man reagerer på er de korte støttebena og den kompakte designen. I og med at den ekstra brede masten er fast montert i chassiset behøver man ikke de lange bena, og dette bidrar til at trucken blir betydelig mer smidig å kjøre. For å nå godset er gaffelvognen hydraulisk utskyvbar 150 mm. Den bevegelsen kan om ønskelig kombineres med bakovertilting av gaflene når disse dras mot masten. Ifølge produsenten har den nye trucken fått økt stabilitet i store løftehøyder (den klarer 1,25 tonn opp til 11 meters høyde).

Lindes nye skyvemast har vekselstrømsmotorer og bremser også på forhjulene. Neste store innovasjon er batteriets plassering under førerplassen - dypt nede i chassiset. Det flate batteriet med en maks kapasitet på 920 Ah fungerer som motvekt og bidrar således til den økte stabiliteten. Ved bytte rulles batteriet ut av chassiset rett gjennom den brede masten. Siden batteriet ikke lenger befinner seg foran førerplassen, er denne nå blitt mer rommelig. Truckførerer styrer maskinen ved hjelp av et miniratt på venstre armlene, mens de korte spakene befinner seg på høyre armlene. Nødvendige instrumenter og reguleringshendler er plassert høyt oppe på venstre stolpe under førerbeskyttelsen. Hele førerplassen fremstår som svært bekvem og vel utformet. Sikten rett frem over gaffelspissene er til en skyvemasttruck å være nærmest perfekt. Men stopp litt - er egentlig benevnelsen skyvemasttruck riktig på denne modellen? Masten er jo ikke skyvbar. Her er det på tide med en ny typebetegnelse.

Linde viste også verdens største hydrostatdrevne motvektstruck. Det er en helt ny serie dieseldrevne trucker med løftekapasitet fra 10 til 18 tonn som er utstyrt med samme type hydrostatisk drift som produsentens mindre modeller. Det betyr at føreren har to pedaler - en for kjøring forover og en annen for kjøring bakover. Modellene er utstyrt med helt nye førerhytter med blant annet 180 graders dreibar førerplass, og meget god nærsikt takket være nedsenkede ruter og lav motvekt.

Linde N20 er en ny versjon av Lindes ordreplukktrucker. De har nå 3 kW sterke vekselstrømsmotorer og kan utstyres med batterier med opp til 620 Ah kapasitet. Chassiset er blitt rundere og kan manøvreres av både stående og gående fører. Av utvalget kan nevnes N20/24 som har en løftekapasitet på opp til 2,4 tonn og med gafler på opp til 235 cm lengde. NL20 er utstyrt med kort mast, mens NL20Li har 125 mm initialløft i bena.

BT

hadde flere nyheter å vise frem. Sentralt på standen stod den nye elektriske BT Cargo med løftekapasitet fra 1,0 til 1,5 tonn. Serien har mye til felles med den tidligere omtalte nye 3-hjulingen til Toyota, men stikk i strid med den norske Toyotaimportøren hevder BT Norge at dette segmentet er svært viktig for dem. De fremhever at løftekapasiteten gjør de bakhjulsdrevne truckene godt egnet til en rekke bruksformål. Cargo C3E100R - 150R oppgis å ha god akselerasjon og toppfart, og et enkelt og vedlikeholdsvennlig 24 volts elektrisk system. Batteriskift foregår som beskrevet raskt og enkelt ved at batteriet skyves sideveis ut av chassiset. Alle modeller utstyres med master med innebygde slanger som gir god sikt. Man kan velge mellom tradisjonelle spaker, fingertuppspaker eller elektronisk joystick. Alle er utstyrt med en 3-veisventil som gjør eventuell montering av sideshift enkelt og billig. Man kan også utstyre truckene med en fjerde ventil for eksempelvis rotator eller klemme. I likhet med de øvrige BT Cargomodellene, foretas valg av kjøreretning enten ved hjelp pedaler eller med en bryter på rattet. Dersom trucken spesifiseres med fingertuppkontroller eller joystick skjer retningsvalget fra armlenet. Det omfattende instrumentdisplayet inkluderer blant annet en styreindikator som viser hvor bakhjulet til enhver tid peker.

BT hadde også flere nyheter på stablersiden. Minimover HWE100 er en allround ledetruck, utstyrt med simplex mast som har en løftehøyde på 1.580 eller 2.000 mm. Løftekapasiteten på 1.000 kilo passer bra til stabling på første nivå, og den lave egenvekten på respektive 420 og 560 kg) kombinert med kompakte mål skal gjøre trucken hendig for bruk i butikker og lagre. HWE100 leveres med innebygget lader. Det finnes også en versjon med brede støtteben (HWE100S), der avstanden mellom disse kan justeres fra 900 til 1.300mm. Gaffelbredden kan også justeres til å passe alle palletyper. Som tillegg kan HWE100 leveres med automatisk høydejustering.

En annen ny ledestabler er SWE 080L som erstatter PPH 1600MX. Den nye modellen er innlemmet i BT´s Ixionfamile, og er således utstyrt med samme styrearm som denne serien. Det inkluderer mellom annet Clic-2-Creep funksjon, hvor man ved å dobbeltklikke på styrearmen får maskinen til å krype sakte i den retningen man ønsker. SWE080L er utstyrt med BT Powerdrive som blant annet byr på programmerbar ytelse, 4-sifret pinkode til sikring i stedet for nøkkel, og der bruk av CAN-bus eliminerer mye av den tradisjonelle kablingen. Som tilleggsutstyr kan denne stableren leveres med innebygget lader. Maskinen kan utstyres med master for 600 eller 1.580 mm løftehøyde. Begge modellene kan løfte 800 kilo på gaflene, mens initial-/støttebensløftet er på henholdsvis 2,0 og 1,6 tonn.

BT lanserte også en jekketralle med innebygget vekt. Den baserer seg på produsentens standard 2-tonns jekketralle LHM230Q med quickløft, som med veiecelle har betegnelsen LHM 200SC. Den automatiske veiefunksjonen kan forenkle og kvalitetssikre mange prosesser, og har en nøyaktighet på +/- 0,1%. Kontrollpanelet tilfredsstiller IP65-standarden hva gjelder motstandsdyktighet av vann og støv.

Atlet

Forte UNS Tergo er benevnelsen på siste generasjon skyvemasttrucker som Atlet introduserte på CeMAT. Sammenlignet med dagens modell har den nye versjonen betydelig forbedret ytelse, sikkerhet og ergonomi. Som meldt i forrige utgave av bladet er trucken også sterkere og mer stille. Elektronikken er ytterligere utviklet for å forbedre diagnostikken, få bedre tilpasning til føreren og gi informasjon om håndteringen.

Atlet mener at de forbedringer som er gjort på denne nye versjon gjør trucken sikrere, mer pålitelig samt enklere å håndtere, noe som er vesentlig for å opprettholde høy produktivitet og høy tilgjengelighet i dagens høye tempo i distribusjonen. Forte finnes i tre ulike versjoner: 1.400, 1.600 og 2.000 kg og har standard løftehøyder opp til 10,8 meter.

Ytelsen på de nye Fortetruckene er vesentlig høyere enn på den tidligere Tergomodellen. Dette gjør at både transport og stabling kan utføres hurtigere, ettersom bevegelsen til mast og skyvemast også innbefatter en videreutvikling av dempingen som gir sikrere og jevn håndtering.

I likhet med Atlets øvrige modeller byr også Forte UNS Tergo på god ergonomi, et godt førermiljø og høyt sikkerhetsnivå.

Hyster

presenterte nye motvektstrucker i serien Fortens. Det dreier seg om modeller med forbrenningsmotor og løftekapasitet fra 1,6 til 2,0 tonn som kompletterer produsentens nye 2,0 - 3,5 tonnere som ble presentert tidligere i år. Hyster har de siste årene investert over 130 millioner dollar i utvikling av den nye truckserien og skal - ifølge Nordensjef, danske Henrik Caesius - virkelig vise hva både selskapet og deres produkter står for.

- Vi satser hardt på å bygge opp den tilliten Hyster tidligere hadde i Norden. Med et helt nytt produktprogram har vi store forhåpninger til å lykkes, sier Caesius.

- Nytt i Fortensprogrammet er også bruk av Yanmar dieselmotorer i de største modellene. Alle er utstyrt med elektronisk regulert hydrodynamisk drift som gjør at trucken bremses automatisk når føreren slipper gasspedalen.

Daewoo

presenterte ikke bare nye trucker. Etter at den syd-koreanske produsenten har blitt kjøpt opp av industrikonsernet Doosan Heavy Industries var det vel så viktig å presentere det nye navnet på både truckprodusenten og deres produkter. I en overgangsperiode er det Doosan Daewoo, men vil om et år eller to kun bli hetende Doosan). Det nye selskapet kommer til å satse hardt på det europeiske markedet der man mener de mest krevende kundene finnes og der ideene til bedre trucker vokser frem. Med et snart helt nytt program regner koreanerne med å etablere seg som en av verdens fem største truckprodusentene.

Blant nyhetene til Doosan Daewoo nevner vi de elektriske 3-hjulingene B15T - B20T samt 4-hjulingene B16X - B20X. Disse inngår i en helt ny serie maskiner med navnet Pro-5, som ifølge produsenten er de mest avanserte og Europatilpassede truckene som fabrikken utenfor Seoul noen gang har produsert. De har 48 volts drivsystem, vekselstrømsmotorer, justerbar ytelse, antirullsystem, regenerativ bremsing og oljekjølte bremser. Til asiatiske trucker å være er førerplassen romslig, med god plass til ben og komfortable stoler. Som option kan de leveres med minispaker i armlenet. I løpet av neste år kommer Doosan å presentere oppgraderte forbrenningsmotortrucker med løftekapasitet fra 1,5 til 5 tonn hvor det er spesielt førermiljøet som blir forbedret.

Combilift

fortsetter sin fremgangsrike satsing på konseptet «tre trucker i én»; motvektstruck, sidelaster og skyvemasttruck ( ). På CeMAT viste den irske produsenten en ny, svært kompakt modell for stående fører. C 3000 GT drives av en 3-liters GM propanmotor på 65 hk. Driften er som på produsentens øvrige maskiner hydrostatisk, og maskinen styrer med alle fire hjul. Maskinens små ytre mål gjør at den kun krever 1,6 meter transportgang, og takket være de relativt store hjulene kan trucken også fint operere utendørs.ref omtale fra Hedalm Anebyhus i nr. 10/2005

Aisle-Master

Med vridbar mast og lang nese, ser truckene til irske Aisle-Master annerledes ut enn det man er vant til. Men det skal ikke lange demonstrasjon til før trucken viser frem sine sterke sider. Den kan nemlig arbeide i reolganger som ikke er bredere enn 215 cm meter hvis pallen skal plasseres på tradisjonelt vis med kortenden inn i reolen og bare 175 cm dersom den skal plasseres med langsiden inn.

Adm. direktør Gerry McHugh i Combilift sitt søsterselskap Aisle-Master opplyser at denne trucktypen så har blitt svært så populær på de britiske øyer og i Australia. Han påpeker at den smale gangbredden gjør at mange brukere kan utvide sitt effektive lagerareal med 50 prosent sammenlignet med en konvensjonell motvektstruck. Fyllingsgraden blir ifølge McHugh også betydelig høyere sammenlignet med et lager som betjenes av skyvemasttrucker. En annen fordel med maskintypen er at den kan benyttes både til lasting/lossing av en lastbærer og til innlagring i reol. De klarer 2 tonn i standardutførelse, og kan leveres med løftehøyde opp til 9 meter.

I Norge er det Materialhåndtering AS som representerer både Combilift og Aisle-Master. - Sistnevnte er nå kommet med modeller for elektrisk drift i tillegg til de dieseldrevne, og det gjør dem enda mer interessante enn tidligere, sier daglig leder Jørund Woll. Han legger til at Aisle-Master allerede er blitt tatt i bruk her i landet.

Dobbelt opp

Stadig flere truckprodusenter går nå over til AC-drift av sine elektriske modeller - så også de asiatiske. Nå har taiwanske Tailift introdusert en serie batteritrucker fra 1,5 til 3 tonn med vekselstrømsmotor og med litt rundere former enn før. Rett ved siden av fant man de samme truckene under navnet Nexen fra et britisk selskap med samme navn. Selskapets iherdige talskvinne var helt sikker på at truckene var helt unike for Nexen...

Franske Manitou har de siste årene utvidet produktområdet som nå også omfatter innendørstrucker og konvensjonelle motvektstrucker - de siste fra den nylig kjøpte kinesiske fabrikken Irishman, I tillegg er Manitou sterke på ulike typer av selvgående løfteplattformer. De besøkende på Manitoustanden ble lett forvirret av at selskapet Loc - med sitt brede program av innendørstrucker utstilt på nabostanden - nå tilhører Manitou og at truckene bærer navnet Manilec.

Kinesere i anmarsj

Så var det dette med satsingen fra de kinesiske truckprodusentene da. Sist vi opplevde en materialhåndteringsutstilling med så mange personer av asiatisk herkomst var muligens på slutten av 60-tallet da den første japanske bølgen sveipet over den europeiske truckbransjen. Nå er det tid for en ny bølge. Selv om det fortsatt er mange som ikke helt tar de ganske så enkle maskinene på alvor, har vi en revolusjon i vente. Bare vent og se...

Hvorfor skulle ikke gaffeltrucker fra Dalian Forklift, fra Ningbo Ruyi Forklift, fra Anhui Heli, fra Halla-Cinox eller Shanghai Shangli Forklift kunne konkurrere med sin enkle - og trolig robuste - teknikk mot de stadig mer sofistikerte vestlige maskinene? Kinesernes svært lave produksjonskostnader kombinert med deres store tilgang på komponenter verden over burde skape uro hos de europeiske produsentene. Og kanskje verst av alt - kineserne er svært, svært sultne.

------------------

Artikkelforfatter Lars-Erik Lundgren arbeider som freelancejournalist i Sverige, og skriver blant annet fast for TransportNytt lel@lel-press.sewww.transportnytt.se

www.logistikk-ledelse.no© 2005

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095