Forlagsentralen skal bygge helautomatisk distribusjonssenter

Forlagsentralen har gitt Swisslog oppdraget med design, prosjektstyring og installasjon av et nytt helautomatisk distribusjonssenter på Langhus utenfor Oslo. Logistikkløsningens totale leveranseomfang ligger i størrelsesorden ca. 100 millioner kroner.

Forlagsentralen er Norges største bokdistributør med ca. 300 store og små kunder. Selskapet eies av de to ledende forlagene Gyldendal og H. Aschehoug & Co (W. Nygaard).

Rundt halvparten av alle bøkene som blir distribuert i Norge går gjennom Forlagsentralen. For øyeblikket distribuerer selskapet ca. 10 millioner bøker per år, med en gjennomsnittlig daglig ekspedisjon av 40.000 fordelt på ca 2.300 titler. Forlagsentralen har i dag et lager i Oslo på 17 millioner bøker med mer enn 25.000 titler.

Med byggingen av det helautomatiske distribusjonssenteret, imøtekommer Forlagsentralen en antatt fremtidig endret bestillingsstruktur samt tøffere leveringskrav fra kundene. Det vil skje en dreining mot hyppigere bestillinger og mindre ordrestørrelser, samtidig som det forventes en økning i distribusjonen gjennom leveranser til et langt større antall kunder en i dag.

Siden en oppgradering av Forlagsentralens allerede eksisterende fasiliteter ikke ville vært særlig kostnadseffektivt, har selskapet bestemt seg for å bygge et nytt fullt automatisert distribusjonssenter med det siste innen maskin- og programvare for å oppnå en lønnsom materialhåndteringsløsning i det nye anlegget.

5 store og 8 mindre kraner

Swisslog har fått oppdraget for den totale løsningen inkludert planlegging, design, levering, integrasjon og prosjektstyring. Leveransen innbefatter integrerte transport- og lagringssystemer, og består blant annet av 5 automatiske pallkraner, reoler med lagringsplass til ca. 30.000 paller, 8 miniload lettgodskraner for håndtering av plastkasser samt tilhørende reolsystem for ca. 86 000 kasser inkludert 16 dynamiske plukkstasjoner alle utstyrt med sålkalt «pick-by-light»-teknologi. Løsningen inneholder dessuten enkelte spesialmaskiner, blant annet en avansert helautomatisk pakkemaskin for små pakker til sluttkunder. Ut over dette består leveransen av Swisslogs lagerstyringsprogram WarehouseManager og automatiseringsprogramvaren AutomationManager. Oppstart er planlagt til midten av 2007.

- Swisslog har overbevist oss med sitt omfattende tilbudsomfang innen distribusjonsløsninger, forklarer direktør Trond Tvedt i Forlagsentralen Distribusjon.

- Gjennom dette prosjektet styrker vi vår posisjon som leverandør av integrerte materialhåndteringsløsninger i det skandinaviske markedet, sier salgssjef Tom Jarle Dehkes i Swisslog, og legger til at denne referansen vil være svært viktig i selskapets videre arbeid med å etablere Swisslog som en seriøs leverandør av logistikkløsninger til bokdistribusjonsmarkedet i Europa.

 www.forlagsentralen.no

 www.swisslog.no

www.logistikk-ledelse.no© 2005

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!