Gjennomløpsreoler strømlinjet fargehandel

Mellom butikken og lageret monterte Lager & Industrisystemer AS (LIS) en vegg med gjennomløpsreoler hos Maxbo på Alnabru. Dermed kunne all innkommende maling fylles rett i reolene og rulle ut etter hvert som malingsspann og bokser ble solgt.

Christian Ryg

Reolene har forenklet hverdagen for alle ansatte, og økt kapasiteten. Dessuten gir reolene bedre ergonomi for alle ansatte, enten på lagersiden eller ved salgsdisken.

- Vi får plass til 11.000 bokser og spann i størrelser fra en halv til ti liter, sier daglig leder for Maxbo Alna Vidar Thorsvik til Logistikk & Ledelse.

- For oss er det raskere og enklere å fylle direkte i reolene, enn å sette boksene ut i butikken på salgsreoler. Ettersom det dreier seg om base som skal blandes med farge til ønsket ferdig maling, er det også greiere for ekspeditøren å hente fram ønsket mengde og plassere spann eller boks direkte på blandemaskinene. Arbeidsstillingen både for lagerarbeidere og ekspeditører er bedre enn tidligere.

Tidligere måtte Maxbo ta inn ekstrahjelp for påfylling av reolene i forretningen på hektiske dager i høysesongen. En annen fordel er at fi-fo følger naturlig med gjennomløpsreoler. Det er alltid først ankomne vare som går først ut. For alle varer med datomerking og for ferskvarer spesielt er det fordelaktig. Kundene er også sikret at de ikke ved uhell plukker en vare som har ligget lenge, og har kort tid igjen.

Fargehandelen omsetter for rundt 50 millioner kroner årlig, og det forventes at omsetningen skal gå opp.

Om reolsystemet sier Thorsvik at han hadde store forventninger på forhånd, men allikevel var systemet en positiv overraskelse. Det er solid og enkelt å ta i bruk og alle justeringer har gått med et minimum av tid. Dessuten har leverandøren vært en god samarbeidspartner. Prisen for selve reolsystemet ligger rundt 500.000 kroner, og det er heller ikke galt, mener han.

Leverer verktøy

- Vi leverer egentlig bare verktøyet, sier salgssjef Eirik Toft og konsulent Erik Daae i LIS. - Dersom det ikke brukes riktig, hjelper det ikke hvor godt verktøyet er. Derfor bruker vi tid sammen med kunden gjennom prosessen. Maxbo har vært en god kunde som er interessert i å finne den beste løsningen for seg. Vi har hatt et godt samarbeid med alle i forretningen på Alnabru, og lagermedarbeiderne har vært interesserte i å forstå og finne ut av fordelene ved gjennomløpsreolene.

Toft er opptatt av at slike reoler kan brukes av langt flere forretninger, og også tilpasses selvbetjeningsforretninger. Dersom eksempelvis ferskvareavdelinger i dagligvareforretninger utstyres på denne måten, vil kunden være garantert at ikke varer blir liggende for lenge, og avdelingsleder vet at fi-fo ivaretas og svinnet unngås i størst mulig grad. Det blir også enklere for kunden å plukke, fordi man slipper å bøye seg inn i kjøledisk eller reoler.

Begynte på messe

Det er Erik Daae som har vært kundens kontaktmann i ombyggingsprosessen. Han forteller at samarbeidet med Maxbo begynte med en henvendelse under den Tekniske Messen på Lillestrøm i fjor. LIS fikk en forespørsel om de kunne løse et problem for forretningen. Siden har man arbeidet med ulike utforminger, før den endelige løsningen ble levert for kort tid tilbake.

- En fordel med Schäfer reoler er fleksibiliteten og enkel ombygging. Det gjør at om kunden ombestemmer seg under montering eller prosjektering, så går det greit å endre layout og forsterke deler av konstruksjonen der det er nødvendig, sier Eirik Toft. Han peker også på den enkle og raske justeringen av fallet i reolene. Det bestemmer hastighet på godset ved påfylling av reolene. Det meste skjer uten bruk av verktøy, med klips som settes på plass.

Et problem malingsspann og bokser kan stelle i stand, er at kanten i bunnen av boksen kan henge seg fast dersom rullene ikke er tilstrekkelig nær skinnen som deler reolene. Det løste man med en ekstra list langs skinnen. Man var også litt engstelige for om bokser skulle få for stor fart og tippe over når de kom til uttakssiden av reolene. Så langt har det ikke skjedd, og nå er lagerreolene innkjørt.

Rullene er plassert ganske tett i denne leveransen, og hindrer at spannene og boksene setter seg fast. Plastrullene har stål aksling og tåler dermed store belastninger. Dersom en rulle allikevel skulle gå i stykker, er den enkel å skifte. Man trenger heller ikke ta ut hele skinnen, bare den aktuelle rullen. Schäfer tror på filosofien om å produsere mest mulig selv. På den måten mener produsenten at alt passer bedre sammen.

Fin front

På toppen av gjennomløpsreolene er det et ekstra pallager med plass til 160 paller. I front mot butikken er dette lageret utstyrt med fallsikring i form av et gitter. Dette har Maxbo brukt til å feste dekorasjonsmateriell på, og dermed slått flere fluer i en smekk. Det hindrer innsyn til lageret, og det liver opp fargeavdelingen. Det eneste som nå mangler før anlegget er komplett er en form for rullgardin som kan trekkes for når en reol er fullstablet. Da hindres også innsyn til nedre deler av lageret og man får en nøytral bakgrunn.

Godt fornøyd

Lagermedarbeider Juksel Usein er meget godt fornøyd med endringene. Han forteller at de ansatte var med under utvelgelsesprosessen og at resultatet er et vel fungerende lager med mulighet for effektiv drift.

- Vi har fått dype reoler med stor kapasitet. Det betyr at vi ikke går tomt så raskt som tidligere. Når varer ankommer kan vi sette alt inn der salget foregår øyeblikkelig. Det er også enkelt å holde oversikt over beholdningen. Det som finnes står på plass, sier Juksel Usein.

Han understreker også at arbeidsstillingen er blitt vesentlig bedre og belastningene mindre. Lagermedarbeiderne slipper å strekke seg inn i reolene. De bare fyller på fra bakkant.

 www.maxbo.no

 www.lis.no

www.logistikk-ledelse.no© 2005

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!