Først med OSR-teknologi i Skandinavia

Drøyt et år etter at østerrikske KNAPP kjøpte svenske Moving, er den første kontrakten signert for et automatisk lager med OSR-teknologi. Selv om SentralDistribusjon AS i Oslo er pioneren i Skandinavia, er selskapet langt fra det første i verden som tar i bruk « ».Order Storage & Retrieval

OSR er basert på skyttelteknikk med en meget hurtig og effektiv «goods-to-man» ordreplukking. Systemet muliggjør en kompakt lagring av en stor mengde ulike artikler, samtidig som plukk kapasiteten er veldig høy sammenlignet med for eksempel tradisjonell miniloadteknikk. Plukkstasjonene sørger for en feilfri, høyeffektiv og ergonomisk ordreplukking. KNAPP har allerede levert et stort antall lignende systemer rundt om i verden, men i Skandinavia blir SentralDistribusjon (SD) den første referansen for denne typen av teknologi.

SD, som eies av Cappelen Damm, er logistikkpartner for ca. 115 norske forlag og omsetter for ca. 170 millioner kroner, med 120 ansatte. Selskapet lagrer og distribuerer bøker og andre mediaprodukter og distribuerer årlig ca 13 millioner bøker. Dessuten distribuerer SD over 2,6 millioner forsendelser for bokklubber og netthandel, samt sørger for et bredt spekter av tilleggstjenester som for eksempel spesialemballering, maskinpakking, informasjonsutsendinger etc. Selskapet har hovedkontor og sentrallager i Oslo, samt ytterligere et stort lager og distribusjonssentral på Skarnes.

«Goods-to-man»

OSR er ett halvautomatisk ordrehåndteringssystem. Basert på «goods-to-man»-prinsippet og avhengig av type applikasjon lagres kundens artikler enten på brett, i plastbokser eller i kartonger og transporteres så til operatør for bearbeiding. På hvert nivå i lageret finnes en skyttel som beveger seg helt uavhengig av andre skytler og som henter og leverer lastbæreren i reolsystemet. Dette prinsippet gir en høy grunnkapasitet med korte ledetider fra oppdragsstart til det at lastbæreren kommer frem til operatør/ordreplukker. En heis fører lastbæreren til et transportørsystem som tar den til og fra de ergonomiske plukkstasjonene. Gjennom å benytte denne typen av teknologi kan man oppnå en håndterings- og plukk-kapasitet på mellom 500-800 ordrelinjer i timen pr. lagergang og plukkstasjon, noe som ifølge KNAPP er 3-5 ganger høyere enn hva som kan oppnås med tradisjonell miniloadkraner.

For SentralDistribusjon kommer løsningen til å bidra til kostnadsbesparinger, økt produktivitet samt forbedret plukk kvalitet. I tillegg vil løsningen sikre bedre tilgang til og kontroll av lagerinnholdet, samt en hurtigere transport av varer til sortering.

- Ulf Jansson, adm. direktør i KNAPP-Moving AB, fremholder at de gjennom kombinasjonen av sin egen miniloadteknologi og tilgangen på KNAPPs OSR-teknologi kan tilby en komplett produktportefølje for alle typer av plukkapplikasjoner for lettgods.

- I tillegg til plukkløsninger har OSR mange andre bruksområder innenfor distribusjonssentra, for eksempel varemottak, returhåndtering, bufferlager, påfylling, sekvensering og sortering, sier Ulf Jansson.

www.logistikk-ledelse.no © 2010

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!