Optimerer vareplukket til nær 250 varehus

Handel med elektronikk øker voldsomt på internett, og det både endrer og skjerper kravene til plukk på elektronikkbutikkenes lagre. Elkjøp - Nordens største forhandler av forbrukerelektronikk - har i samarbeid med Dematic implementert et nytt plukksystem på konsernets nordiske sentrallager i Jönköping. Systemet gjør sentrallageret i stand til å oppnå nær 100 % plukkpresisjon og imøtekomme fremtidens skjerpede krav til plukkeffektivitet og -kvalitet.

Krumptappen i Elkjøps logistikk er det 100.000 kvm store sentrallageret i Jönköping som leverer varer til alle konsernets 247 varehus i Norden (Elkjøp og Lefdal Elektromarked i Norge, Elgiganten i Sverige og i Danmark og Gigantti i Finland).

Elkjøp forventer å øke antallet butikker i Norden markant i de kommende årene, hvilket ytterligere vil skjerpe kravene til sentrallagerets evne for å plukke raskt, korrekt og effektivt. Sentrallager opplever sterk vekst i både antall varenummere og antall plukk samtidig med at den kraftig voksende e-handelen medfører at mange plukk i dag er enkelte kundeordrer fremfor hele butikkordre. Det skjer som en naturlig konsekvens av både den voksende handelen på internett og konsernets forretningsidé som nettopp er å tilby sine kunder et stort utvalg av kjente merkevarer til lave priser.

Ny fleksibel plukke- og pakkeløsning

- Vår e-handelskanal vokser i øyeblikket med 50 prosent i året samtidig med at varesortimentet også vokser kraftig. Vi tok derfor allerede i 2007 initiativ til i å utvikle et såkalt Split Case Module, som kan bryte mindre ordres ned i plukk til kartonger, forteller utviklingssjef Andreas Thimour. Målet med systemet var at sentrallageret effektivt skulle kunne:

Profesjonelt prosjekt og gode resultater

Etter å ha analysert behovene for et nytt plukksystem, innledet selskapet i 2007 et samarbeid med Dematic og gjennomførte de første testene.

- I februar 2008 testet vi systemet sammen med vårt WMS, og litt senere var vi på luften. Senere har systemet løpende blitt optimert slik at prestasjonene stadig er blitt bedre og bedre, forteller prosjektansvarlig Daniel Lundby. - Dematic har levert høy prosjektkvalitet på en profesjonell måte og har vært raske til å reagere på utfordringer underveis, legger han til.

Varer fordeles i plukkesoner

Systemet er en såkalt «island of automation» i det 100.000 kvm høyautomatiserte sentrallageret som håndterer plukking av ordrer til både e-handelskunder og kjedens foreløpige 247 butikker i Norden. Det er et «zone route system» hvor kartonger blir dirigert direkte til den relevante plukkesonen, hvor de spesifikke varene til den spesifikke ordre er lokalisert. Oppdelingen i og styringen av plukkesoner gjør det mulig for lageret å forbedre både hastighet og produktivitet i plukkeprosessen.

Raskt og langsomt omsettelige varer (fast and slow movers) blir plukket i adskilte seksjoner og det er dermed mulig å gire system og organisasjon forskjellig for å øke produktiviteten.

Stemmestyrt plukk

Når lagermedarbeiderne plukker mobiltelefoner, MP3-spillere, krølltenger, digitale kameraer eller hva det måte være, skjer det med headset og en liten bærbar stemmeterminal. De plukker ved hjelp av Voice Picking eller stemmestyrt plukk.

Stemmeterminalen fra Vocollect har realtidskontakt med stemmestyringssystemet og pick management software via et radionettverk. Den lille bærbare terminalen leser instruksjoner til plukkeren som bekrefter den utførte plukkoppgaven ved å lese de siste tre sifrene av varens EAN-kode. Den store fordelen ved stemmestyrte plukksystemer er at både hender og øyne er frie og at plukkmedarbeideren mottar plukkinformasjonene trådløst fra lagerets Warehouse Management System (WMS) via et headset direkte inn i øret. Det medfører positive effekter som for eksempel

Fleksibel utnyttelse av personell

Plukkerne kan lett skifte over til arbeid i andre deler av lageret, som for eksempel plukk av paller i de tidsperioder hvor behovet for plukkere i zone route-systemet daler.

- Omvendt er det også mulig å øke antallet plukkere i zone route-systemet i de tidsperioder hvor det er topper som for eksempel i julemåneden, forteller Daniel Lundby som mener det er langt vanskeligere å skalere antallet plukkere i mer konvensjonelle plukksystemer som eksempelvis Pick to Light.

Systemet sikrer automatisk at alle kartonger til enhver tid er oppreist og klare til å bli pakket, i likhet med at lukkingen av kartongene også skjer automatisk.

Fem gode råd ved implementering av plukksystem

Daniel Lundby og Andreas Thimour fremhever fem gode råd som de mener er vesentlige å være oppmerksomme på ved implementering av nye lagerløsninger:

------------

Elkjøp er Nordens største forhandler av forbrukerelektronikk og elektriske husholdningsapparater. Elkjøp omsatte i regnskapsåret 2007/2008 for 17,6 mrd norske kroner, og driftsresultatet var 1.028 millioner norske kroner.

Konsernets 247 varehus i Norden (Elkjøp og Lefdal Elektromarked i Norge, Elgiganten i Sverige og Danmark og Gigantti i Finland) blir i hovedsak forsynt fra et 100.000 kvm stort distribusjonssenter og sentrallager i Jönköping. Konsernet har cirka 6.000 medarbeidere og er eid av britiske DSG International plc.

www.logistikk-ledelse.no © 2010

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!