Stort utvalg også av spesialmaskiner

I tillegg til de konvensjonelle truckene samlet CeMAT også en rekke tilbydere av spesialtrucker og -maskiner av forskjellig slag.

Henning Ivarson

Britiske Flexi Narrow Aisle er kjent for sin leddede gaffeltruck Flexi hvor både frontaksel og gaffelvogn er plassert på en svingkrans. Konstruksjonen gjør at denne maskintypen har et langt mindre krav til gangbredde enn en konvensjonell gaffeltruck. Med den nye «smalgangsmodellen» Flexi VNA er dette senket ytterligere, og i følge produsenten er Flexi VNA utviklet for raske og sikre arbeidssykluser med optimal stabilitet i reolganger med bredde ned til 1.600 mm. Den spesielle konstruksjonen og direktestyring bidrar også til at trucken krever minimal styring i reolganger, hvilket igjen fører til raskere inn-/utlasting av paller.

Den nye modellen, som kan løfte paller til høyder opp til 7,9 meter, leveres som standard med mønsterdekk for maksimal trekkraft under våte forhold utendørs, mens tvilling forhjulsdrift betyr at vekten av trucken og lasten er jevnt fordelt mellom de fremre to hjul for å ytterligere forbedre trekkraft og minimere dekkslitasje.

Her i landet er Flexi representert av Goodtech Products som blant annet har levert en slik maskin til Jøtul.

Også irske Aisle-Master har utvidet sitt program av leddede gaffeltrucker med en smalere versjon. Deres nye modell 15E er en 1,5-tonner med en chassisbredde på bare 1.000 mm som kun krever en gangbredde på 1.800 mm. Maskinen kan løfte 1,3 tonn opp i 7,5 meters høyde.

Aisle-Master er tilknyttet Combilift som hadde stilt ut hele 16 maskiner. De fleste av disse var forskjellige varianter av deres allhjulsdrevne, 4-veis reachtrucker, men selskapet presenterte også en helt spesiell 2,5-tonns, 4-veis sidelaster i EX-utførelse for sone 2. Med sin i tillegg ekstremt lave byggehøyde er det snakk om en helt spesiell maskin, skreddersydd for bruk i marinefartøy for transport av missiler.

Produsenten demonsterte også sin straddle carrier som har en annerledes konstruksjon enn de andre portaltruckene som finnes på markedet. Den tilbys i to utførelser, hvorav den minste med en løftekapasitet på 35 tonn kan være godt egnet for brukere som periodevis har behov for å flytte på containere, eksempelvis på oljebaser. Denne maskinen har tre hul, hvorav to med hydrostatisk drift.

Her i landet er Combilift representert gjennom Materialhåndtering som også representerer Hubtex. Denne tyske produsenten har et uvanlig bredt utvalg av maskiner med løftekapasitet fra 1,5 og opp til flere hundre tonn. Ifølge daglig leder Jørund Woll i Materialhåndtering er Hubtex et godt supplement til Combilift, spesielt når det gjelder mindre og tynge elektriske 4-veistrucker.

www.logistikk-ledelse.no © 2011

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!