Robot-In-A-Box løste en tilnærmet «umulig» oppgave

Få dansker, og garantert enda færre nordmenn vet at Arla Foods populære Castello-oster stammer fra Gjesing Mejeri noen få mil syd for Århus og har en historie på over 100 år bak seg. Enda færre vet at de verdenskjente halvmåneformede ostene stables i høy hastighet og med millimeterpresisjon med hjelp av Robot-In-A-Box fra Soco System.

Det var med store øyne at pakkerisjef Benny Henriksen hos Arla Foods på starten av fjoråret leste om den kompakte Robot-In-A-Box som kjøres hos danske Merrild Kaffe. På det tidspunkt var planen om automatisk pallettering av Castello-ostene blitt lagt på hyllen. Tidligere analyser basert på tradisjonelle løsninger som friarmsroboter og pallelastere var ikke egnet til å avlaste de tunge ensidige løftene og effektivisere pakkingen av ostene. På meieriet utenfor Skanderborg var arealet rett og slett så trangt at friarmsrobotene med sine lange armer i så fall måtte ha blitt plassert i et tilstøtende rom.

En slik løsning ville ha krevd et transportsystem mellom fra produksjonslokalet og robotrommet hvilket ikke akkurat bidro til å gjøre prosjektet mer realistisk.

Kompakt løsning

Men den kompakte løsningen hos Merrild Kaffe fikk Benny Henriksen til å kontakte til Soco System. Han var godt forberedt fra tidligere forsøk og kunne raskt opplyse om de beskjedne målene. Det skremte likevel ikke systemleverandøren; deres unike løsning er basert på en ultrakompakt portalrobot. I motsetning til tradisjonelle friarmsroboter har portalroboten et langt mindre arbeidsområde uten at det går ut over hastigheten. På Arla Foods arbeides det med opp til 20 kartonger pr. minutt. Få dager etter at Soco System hadde opplyst at robotmålet bare var 2.800 mm x 1.800 mm x 2.285 mm var Benny Henriksens team klar med en enkel pappmodell. Den illustrerte hvordan Robot-In-A-Box enkelt kunne plasseres på det kompakte meieriet.

Spesielt multifunksjonsgripehode

Et at de andre kravene meieriet stilte til Soco System var at robotens gripehode i én operasjon måtte kunne løfte kartonger fra båndet og plassere dem nøyaktig på pallen mede et par centimeters avstand. Dette er helt nødvendig for å sikre korrekt kjøling og at samtlige 571 kartonger får lik temperatur. Dette krevde et helt spesielt multifunksjonsgripehode.

Et annet element fra Merrild Kaffe-installasjonen som Benny Henriksen heftet seg ved, var enkelheten.

- Jeg sperret opp øynene da jeg fikk vite at det var snakk om et standard «plug & play»-produkt. Inntil da kjente jeg kun robotprosjekter som tunge, kompliserte og ressurskrevende. Det er jo ikke et typisk «ingeniørprosjekt» som vi leter etter på et meieri hvor vi har all fokus på å sikre effektiv produksjon og logistikk. Besøket hos Merrild Kaffe bekreftet at vi ikke skulle være forsøkskaniner, men stod overfor gjennomprøvd teknologi, sier Henriksen. - At Robot-In-A-Box håndterer både UK- og EU-paller er ytterligere en fordel for oss, legger han til.

Enkel installasjon

Bare et par dager etter at Robot-In-A-Box ble levert på meieriet i juni fjor var systemet operativt.

- Det var nærmest bare «pakk ut - tilslutt - kjør». Monteringsarbeidet begrenset seg til fire bolter i gulvet og tilkobling av Soco Systems flexibane til våre pakkemaskiner, forteller Henriksen. - I dagene etter idriftsettelse arbeidet vi litt med fintrimming av pallemønstre og tilpasning av pallehøyde, men det var helt ubetydelig i forhold til andre robotprosjekter jeg har vært med på. Med Robot-In-A-Box blir ostene sogar plassert med en presisjon vi hadde vanskeligheter med å oppnå med manuell palletering. Dermed har vi fått enda større sikkerhet for presis kjøling.

Få driftsstopp

I høysesong foregår produksjonen av de populære Castello-ostene gjennom tre skift døgnet rundt, syv dager i uken. Til tross for den intensive driften opplyser Henriksen at de har opplevd svært få stans på anlegget. Han legger til at Robot-In-A-Box også er svært enkel i bruk. Nye pallemønstre legges enkelt inn direkte fra betjeningspanelet og er klar etter bare 10 til 15 minutter.

- Og når vi opplever en stans, får vi selv roboten i gang i løpet av kort tid. Med en løpende flyt av paller med 571 kartonger er selvfølgelig dette helt avgjørende for oss, presiserer han.

Rask payback og bedre ergonomi

Meieriet har regnet ut de med den nye løsningen sparer ca 400.000 danske kroner i året, hvilket gir en payback på bare halvannet år. Erfaringene er så gode at det på årets budsjett er satt av midler til ytterligere én robot som skal benyttes på meieriets andre pakkelinje.

- Vi var alle svært spente på hva den nye roboten ville bety av forandringer på vår arbeidsplass og hvordan den kunne avlaste de mange løftene av kartonger på pallene, forteller operatør Søs Nielsen. - Det er selvfølgelig mye bedre å overvåke «arbeidshesten» enn selv å flytte kartonger, sier hun og fremhever at det nå har «blevet sjovere at gå på arbejde».

---------

Arla Foods er et globalt meierikonsern og et andelsselskap som er eid av danske og svenske melkeprodusenter. Konsernet har produksjon i 13 land, salgskontorer i ytterligere 20 og beskjeftiger mer enn 16.000 medarbeidere. Gjesing Mejeri ble etablert i 1885 og er lokalisert i nærheten av Skanderborg hvor Castello-osten ble «oppfunnet». Den produseres flere varianter og selges over mesteparten av Europa i tillegg på en rekke oversjøiske markeder.

www.logistikk-ledelse.no © 2011

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!