Fra 700 kvm messanin til 40 kvm paternostre

På bare 15 prosent av plassen får Erling Sande AS plass til like mye småvarer, reservedeler og lignende som tidligere. Dessuten kan de fire paternosterautomatene betjenes av en plukker. Sikkerheten mot feilplukk er også bedre fordi anlegget styres av en datamaskin og plukk foregår ved hjelp av lyslist.

Christian Ryg

I forbindelse med innflytting i nytt lagerbygg i Kobbervikdalen utenfor Drammen, gikk firmaet over fra småvarelager på en messanin til Kardex´ nye paternoster, Megamat RS. I første omgang har firmaet investert i fire automater, som styres av en Kardex Power Pick Global integrert med firmaets øvrige administrasjonssystem. Ettermarkedsansvarlig Bjørn Andresen ønsker å få en gradvis innkjøring og se eventuelle ytterligere behov før man går for en utvidelse.

Stort antall varer nødvendig

- Vi har mye småvarer og en stor del av sortimentet ligger som et sikkerhetslager for våre kunder. Det er et lite antall varenumre som har høy gjennomstrømming, men vi må holde sortimentet. Totalt har vi rundt 53.000 lagerførte varer her i Kobbervikdalen, opplyser Andresen.

Han regner med en nedbetaling på investeringen i paternostre på mellom ett og to år, litt avhengig av hvilke parametere som brukes. Parametrene går blant annet på plukkeffektivitet, plassbesparelse og ordrelengder. Det er allerede satt av plass rett ved siden av de fire automatene som er montert, med elektrisitet lagt fram. En eventuell utvidelse kan skje på meget kort tid.

For tiden foregår en innlagring av småvarer i det nye anlegget. Denne prosessen startet da lageret ble tatt i bruk, og skal foregå fram til sommeren. Samtidig som innlagringen skjer, skal det plukkes ordres til kundene. Automatene har fem ulike boksstørrelser og alle varer må defineres i datasystemet for å kunne tildeles lokasjoner som passer.

Hvorfor paternostre?

Nordisk salgsdirektør for Kardex og adm. direktør i Kardex Norge AS, Ole Sverre Spigseth, sier til Logistikk & Ledelse at blant de mange fordelene ved paternosteranlegg er innsparing i areal og plukkeffektivitet man oppnår. Dessuten er løsningen fleksibel, siden den kan bygges om eller flyttes etter behov. Slike automater utnytter frihøyde under tak svært effektivt.

Med slike anlegg kan man lagre på rundt 15 prosent av gulvplassen i forhold til konvensjonelle småvarereoler. Det betyr at færre ansatte kan plukke like mange eller flere ordrelinjer i timen. En medarbeider kan gjerne betjene flere automater samtidig. Man slår inn neste plukk på flere automater og går fra den ene til den andre fordi avstanden er liten. Hele tanken med lagerautomater, enten det er vareheiser ell paternostre, er at varen bringes til operatøren og plukkes på ett sted. I Erling Sandes tilfelle er ikke lageret mer enn rundt fem meter langt, og det betyr at en eller maksimum to personer betjener det. Litt avhengig av forholdene kan man regne med at plukkerne med paternosteranlegg øker kapasiteten fra 40 ordrelinjer i timen til mellom 80 og 150 plukk i timen.

Siden sammenslåingen av Kardex og Megamat for to år siden, har ingeniører og designere for begge de to tidligere selskapene arbeidet intenst med utvikling av en ny generasjon Megamat.

Diplomingeniør Stefan Hehl i Kardex Remstar understreker at man har tatt vare på det beste fra flere tiårs erfaring. Så har man modifisert konstruksjonen for å møte dagens krav til effektiv logistikk. Konstruksjonen i Megamat RS er forsterket, for å hindre ulykker. Hver hylle i paternosteret tåler en større belastning, hjørnene i automaten er forsterket utvendig med et nytt klipssystem, slik at ikke endevegger skal kunne falle ut, og man har kommet fram til løsninger med mindre materialbruk. Automatisk kjedestrammer bidrar til å øke livslengden til drivkjedene. Dessuten er driften forbedret og gjort mer stillegående. En effekt av forbedringene er nesten 40 prosent lavere energiforbruk enn forgjengeren.

For å sikre varene best mulig, er det montert patenterte skyvedører som kan låses, enten med en tradisjonell lås, eller hele eller deler av systemet kan låses med RFID brikke eller personlig passord.

Megamat RS er utstyrt med C3000 kontroller som standard. Maskinen kan fint driftes uten lagringssystem. Standard grensesnitt muliggjør enkel tilkobling til WMS programvare slik som hos Erling Sande der man bruker Kardex´ eget Power Pick Global. Men grensesnittet er også enkelt å integrere mot de fleste kjente ERP og vertsystemer. Det gjør også bruk av strekkodeløsninger, posisjonslys, plukk med lys og stemmestyrt plukking enkelt å bygge inn i systemet. Systemet kan telle varebeholdningen og med et spesielt tilpasset program kan man også levere vareopptelling som godtas av regnskapsfører.

Svært fleksibelt

Spigseth understreker at det fines nesten utallige løsninger med Megamat RS. Paternosteret kan bygges gjennom flere etasjer, og med flere portåpninger. Maksimal høyde er 10 meter, men siden automaten er modulbasert, kan tilpasse den til de fleste lagerbygg.

www.logistikk-ledelse.no © 2011

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!