easyFairs trakk bare 1.423 besøkende

De to messene "Logistikk & Transport" og "Pakk & Emballasje" som ble avholdt på Exporama Senteret for et par uker siden trakk til sammen bare 1.423 besøkende. Men arrangøren easyFairs har ikke latt seg skremme og planlegger nye tilsvarende messer her i landet, kanskje allerede til neste år.

Produktansvarlig Lars-Martin Nervik i Pall-Pack AS ser etter besøkende på messen gjennom en stroppemaskin. Mosca tilbyr alt fra mindre eske-/buntstroppere til tyngre pallstropper, og har også 100 prosent rustfrie maskiner. Foto: Henning Ivarson

Henning Ivarson

Forretningsideen til messearrangøren easyFairs beskrives godt av navnet - utstillernes planlegging og deltakelse skal gjøres så enkel og kostnadseffektiv som mulig. Arrangøren sørger for oppbygging av vegger, belysning, stoler, bord etc. slik at utstillerne kun skal behøve å ta med sine egne produkter for å være klar til et to dagers effektivt salgsevenement. Det er likeledes et mål at messene ikke skal være for store i omfang slik at de også blir effektive for de besøkende. Prosjektleder Jennie Heidenfors i easyFairs opplyser til Logistikk & Ledelse at de dessuten legger ned et stort arbeid i at messene deres skal tiltrekke seg "riktige" besøkere.

Messekonseptet er svært populært i en rekke land, og innenfor for andre bransjer har easyFairs også hatt en viss suksess i Norge. Men innenfor våre fagområder har easyFairs fått en trang start. Sammenlignet med debuten for to år siden falt utstillerantallet på årets og "Logistikk & Transport" og "Pakk & Emballasje" fra 80 til 50, mens besøkstallet gikk fra 2.000 til drøye 1.400.

Fokus på enklere strekkfilmmaskiner

Både Pall-Pack, Norsk Signode og H. Clausen var på plass med blant annet strekkfilmmaskiner, og alle hadde valgt å legge fokus på sine enklere modeller. Pall-Pack viser til at det er svært mange mindre brukere som fortsatt løper rundt pallene med en håndrull og ikke tenker over faren for belastningsskader. Tommelfingerregelen er at man kan forsvare investeringen i en enkel halvautomatisk maskin dersom man har fem til seks paller om dagen. Har man 10 til 15 paller bør man vurdere å investere i en litt mer avansert halvautomat med forstrekksaggregat. H. Clausen fremhever dessuten at ekstrainvesteringen i en litt mer avansert maskin raskt blir tjent inn gjennom redusert filmforbruk.

BNS-containere til mange formål

Selv om containeren først og fremst er verdens mest benyttede lastbærer, er likevel bruksområdene nærmest utallige. Dersom man går bort fra den typiske logistiske containertankegangen, er det svært mange som kan ha behov for å få eller ha noe installert i en eller annen form for stålboks, mener salgssjef Eystein Sandvik i BNS Container AS. Som eksempler nevner han containere som kan kobles sammen på en enkel og rask måte og danne en mobil produksjonslinje. Sandvik forteller at BNS Container også har levert flere spesialtilpassede 8- eller 10-fots containere til elektroselskaper. I stedet for eksempelvis å installere fast monterte tavlerom i nybygg, monteres dette i en container som deretter plasseres i bygget når det står ferdig. Oppstår det brann eller er fare for vannskader kan containeren raskt flyttes ut av bygget og således redusere skadeomfanget.

BNS har nettopp tatt i bruk et nytt 3.500 kvm stort anlegg i Enebakk utenfor Oslo. Med et helt nytt verksted og en spesiell tunnel for vask, sandblåsing og lakkering øker BNS kapasiteten på sine service- og vedlikeholdstjenester i betydelig grad. Anlegget er myntet på både selskapets egne kunder med BNS-materiell og for brukere med konkurrerende produkter. Sandvik opplyser at de tilbyr rammeavtaler som inkluderer alle tjenester til de som ser verdien av å outsource selve stålboksen, enten det er fraktcontainere/vekselbeholdere eller på miljøsiden i form av avfallscontainere etc.

Det miljøoptimaliserte lakkanlegget vil bli installert i løpet av mai og Eystein Sandvik regner med at de vil være i full drift rett før sommeren.

Fornøyde AutoStore-brukere

Foruten reoler og andre statiske lagerinnredningsprodukter, fremhevet Element Logic AS det automatiske lagringssystemet AutoStore på sin stand. I fjor leverte selskapet fem slike anlegg og Terje Skjølberg, selskapets nordiske salgssjef, opplyser at utsiktene for 2012 så langt er meget gode. Bergans har nylig tatt i bruk et anlegg bestående av 18.000 kasser og 17 roboter og Element Logic har også fått sin første AutoStore-leveranse til Sverige. Det skal installeres i et nytt sentrallager som Swedol nå har under oppføring i Örebro.

I tillegg til nye kunder, har over halvparten av Element Logics eksisterende AutoStore-kunder nå utvidet sine opprinnelige anlegg. Eksempelvis har XXL firedoblet anlegget sitt som nå består av hele 40.000 kasser og 40 roboter. Et annet selskap i kraftig vekst er Stormberg som nå har bestilt 27.000 kasser i tillegg til de 14.000 som ble installert i fjor.

AutoStore tilbys nå også av Swisslog. Skjølberg sier at de helt klart vil merke konkurransen, men fremhever at Element Logics styrke i så måte er at deres 10 år lange erfaring med AutoStore har gitt dem unik kompetanse både på drift, vedlikehold og dimensjonering så vel som på kompleksiteten i systemet.

AGV-spesialisten Rocla

Finske Rocla har i mange år produsert ulike interntrucker, men de senere årene har disse kun blitt solgt som Mitsubishi og Cat. Selskapet er Europas ledende produsent av autotrucker (AGV´er) og det er bare slike maskiner som brandes som Rocla. Her i landet skjer salget gjennom Rocla AB i Sverige. Salgssjef Stig Pettersson opplyser at de har et bredt utvalg av ulike AGV-typer, med kapasiteter fra 1.000 kilo og opp til 8 tonn. De to siste årene har det blitt levert 34 maskiner bare på det sentrale Østlandet. Syv av disse er 1.000 kilos smalgangs-AGV´er som er i bruk hos Bring Warehousing på Berger. Pettersson opplyser at Rocla bevisst har valgt å holde seg unna det voksende markedet av AGV´er i ordreplukk og som domineres av BT og Jungheinrich. Rocla satser i stedet fullt og helt på avanserte løsninger som selskapet har unik erfaring på.

Aditro Logistics planlegger utbygging

Allestedsnærværende Rune Edvåg, adm. direktør i Aditro Logistics som er Nordens største tilbyder av transportøruavhengige 3PL-tjenester, var nær sagt naturligvis også på plass på Exporama Senteret. Bare halvannet år etter selskapet tok i bruk sitt nye anlegg på Kopstad Næringspark er kapasiteten der nær sprengt. Tomten kan bygges ut med 7.000 kvm ekstra, men det er ikke lett å selge inn nye kunder når man ikke har et bygg stående klart. Selskapet er i nå i dialog med byggherrer med mål om å få ned byggetiden til bare seks måneder. Det vil gjøre alt mye lettere, og høyst sannsynlig sier selskapet "go" til en utvidelse når de har fått en ny kunde som kan dekke 65 prosent av det nye arealet. Edvåg trodde neppe de ville finne en slik under messen, men fremhevet likevel betydningen av å vise seg frem.

Enklere tidsadministrasjon

Vismaeide InTime Nordic har tilbudt løsninger for tidsadministrasjon fra amerikanske Kronos siden 1998. Bjørnar Ryeng kunne presentere flere nyheter på messen. Kronos har blant annet lansert en ny terminal med berørings- og fargeskjerm som har fått et langt bedre brukergrensesnitt. Den kan settes opp med "knapper" i skjermvinduet som kan brukes til nær sagt alt, men skal man stemple inn eller ut er det bare å trekke kortet i en sleide på siden. Det er svært enkelt for de ansatte å se egen timesaldo, skiftplaner etc. Terminalen kan også kolbes opp mot internett, hvilket gir uanede muligheter for tilleggsinformasjon, eksempelvis værmelding, nyheter eller rutetider for offentlig kommunikasjon i nærheten.

Kronos har fra før en større og mer robust industriterminal. Ryeng opplyser at den nå har fått en ny norsk lønnsprosentkalkulator som butikkene kan bruke for å se kostnadene sine for et planlagt periode, eksempelvis neste uke eller neste måned. Man har også mulighet å gå tilbake i tid og se på personalkostnader i forhold til omsetning som hver natt lastes ned fra butikkdatasystemet.

Den siste nyheten som ble presentert var Kronos Mobile - en gratis app som er utviklet for alle smarttelefonplattformer og som kan benyttes av alle som arbeider i bedrifter som benytter Kronos tidsadministrasjon.

Planlegger nye messer

easyFairs har ikke latt seg skremme av årets kraftige reduksjon av både utstillere og besøkere og planlegger nye tilsvarende messer her i landet, kanskje allerede til neste år. Men dersom arrangøren på nytt da vil hevde at messene "ganske enkelt er et unikt forum med forretningsmuligheter og fremtidsvisjoner i verdensklasse", må det tas grep. Store grep.

www.logistikk-ledelse.no © 2012

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!