Linde og Still får kinesiske eiere

Weichal Power Co, Ltd har kjøpt 25 prosent av Kion Group, Europas største truckprodusent og blant annet moderselskap til Linde og Still. Samtidig har det kinesiske selskapet kjøpt 70 prosent av Kions hydraulikkvirksomhet.

Gordon Riske, CEO i Kion Group og Jiang Kui, General Manager i Shandong Heavy Industry Group og styremedlem i Weichal Power Co Ltd.

Investeringen på 738 millioner euro er den største direkteinvesteringen et kinesisk selskap så langt har gjort i Tyskland.

Weichal Power er en av Kinas ledende bil- og utstyrsprodusenter og er aktiv innenfor tre forretningsområder; drivlinjer (motorer, girkasser og aksler), nyttekjøretøyer (blant annet Kinas fjerde største leverandør av tunge lastebiler) samt bilelektronikk og -deler. Weichal Power har 42.000 ansatte og hadde i fjor en omsetning på 7,5 milliarder euro. Selskapet er en del av Shandong Heavy Industry Group med i alt 60.000 ansatte og en samlet omsetning på 15,4 milliarder euro.

Kion Group består av Linde, Still, Fenwick, OM Still, Baoli og Voltas. Gruppen er Europas største truckprodusent og nummer to i verden etter Toyota. Kion er også den største utenlandske truckprodusenten i Kina gjennom Kion Baoli (Jiangsu) Forklifts Ltd - et joint venture som ble etablert i 2009. Kion Group har ca. 22.000 ansatte og omsatte i 2011 for ca. 4,4 milliarder euro.

Mulighet for ytterligere oppkjøp

Weichal Power investerer 467 millioner euro for å kjøpe eierandelen på 25 prosent i Kion via en emisjon, og 271 millioner euro for en 70 prosent majoritetsandel i Kions hydraulikkvirksomhet (Linde Hydraulics). Ifølge en pressemelding vil Kion benytte den tilførte kapitalen til ytterligere å styrke konsernets kapitalstruktur.

Kions andre eiere, KKR og Goldman Sachs Capital Partners vil beholde sine investeringer og fortsette sin fulle støtte til Kion. Ved en eventuell fremtidig børsnotering av Kion har Weichal Power anledning til å øke eierandelene ytterligere i begge selskapene, men begrenset til 30 prosent i Kion Group.

Bygger ny hydraulikkfabrikk

Hydraulikkvirksomheten skal fortsatt drives og styres som et selvstendig selskap under dagens navn, Linde Hydraulics. Gjennom partnerskapet med Weichal Power vil selskapet få økte volumer og vil bedre kunne tilpasse seg skiftende markeder og økt konkurranse. Ikke minst vil man kunne utnytte det store markedspotensialet i Asia.

Forretningsplanen for selskapet inkluderer en relokalisering av hydraulikkvirksomheten fra Nilkheim, Aschaffenburg (se omtale i L&L nr. 6/2012) til en ny fabrikk i nærheten, i tillegg til at produksjonskapasiteten andre steder skal økes.

Viktig katalysator for videre vekst

Weichal Power og Kion har blitt enige om strategisk samarbeid på flere områder, inkludert leveranse av deler og komponenter.

Tan Xuguang, styreformann og konsernsjef i Weichal Power sier at partnerskapet er et viktig skritt i deres strategi for å globalisere og utvide virksomheten.

Gordon Riske, CEO i Kion Group fremhever at selskapenes produkter, regionale markedsposisjoner og teknologier utfyller hverandre perfekt.

- For Kion er dette strategiske partnerskapet en viktig katalysator for en sterk fremtidig vekst i Asia og Kina spesielt. Det gjelder både for trucker og hydraulikk hvor vi vil kunne trekke vesentlig nyte av Weichals kompetanse innenfor motorer og drivlinjer, sier Riske.

Både Linde Material Handling og Still fremhever at de vil utnytte alle muligheter for videre utvikling og global vekst som nå fremkommer gjennom partnerselskapet mellom moderselskapet Kion og Weichal Power. Selskapene påpeker at forretningsrelasjonene forblir uendret. Som uavhengige merker innenfor Kion Group forblir både Linde og Still pålitelige partnere overfor sine kunder.

www.logistikk-ledelse.no © 2012

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!