Ett anlegg erstatter seks lagermedarbeidere

Med over 10 år på markedet og mer enn 160 systemer i drift world wide hevder Qubiqa at deres Layer Picker setter ny standard for automatisk håndtering av nesten enhver form for detalj- og forbruksvarer. Én Layer Picker kan årlig erstatte ca. 4 millioner manuelle håndteringer.

Layer Picker markedsføres og selges i hele verden av Qubiqa A/S som ble etablert gjennom en fusjon av fem danske og lager- og logistikkvirksomheder: Nordplan, Univeyor, Jokan, QLS (Quality Logistics Systems) og Seelen.

Qubiqa Layer Picker er et patentert system for automatisk palletering og de-palletering av forbruksvarer i hele lag. Et enkelt system kan bygge opptil 300 lag i timen, sammensatt av et bredt sortiment av varer i en rekke emballasjetyper. Ifølge Qubiqa kan mer enn 95 prosent av alle detaljvarer håndteres sikkert, presist og skånsomt takket være systemets patenterte vakuumsystem.

Av de ca. 160 Layer Picker-systemene som er levert, finnes i underkant av 100 i Europa, mens resten er i bruk i Nord-Amerika og i Australia. Blant brukerne finnes store kjente selskaper som Coca-Cola, Nestlé og Proctor & Gamble. Systemet blir også valgt som delløsning av store integratorer som for eksempel Dematic, Witron, Swisslog, Daifuku og Schäfer.

Driftssikker og effektiv

Også Kuehne + Nagel, som er en av Europas største logistikk- og transportvirksomheter, benytter Layer Picker i blant annet virksomhetens sentrale distribusjonssenter i Veghel og Utrecht i Holland og har bidratt til å automatisere store deler av den tidligere manuelle håndteringen fra lageret til paller.

- Med et produktsortiment som er så allsidig som vårt er det en kjempebonus å arbeide med det automatiserte Layer Picker-systemet som kan håndtere nesten alle typer produkter, sier Tim Beckmann fra Kuehne + Nagel. Selskapet har med årene fått stor erfaring med sine fire Layer Picker-systemer. Deres siste, Layer Picker Flex som er montert på robot, ble installert i fjor.

- Vår plukkeprosess er nå blitt så effektiv at det gir oss en betydelig konkurransemessig fordel, sier Beckmann.

Stor fleksibilitet

Det patenterte vakuumsystemet gjør anlegget i stand til å løfte og håndtere et stort antall forskjellige produkter både skånsomt og sikkert - fra enkelt- til dobbelte og tredobbelte lag, avhengig av produkttypen. Layer Pickeren registrerer dersom et lag ikke er komplett, og stenger for vakuumflyten i de "tomme områdene" i laget. Dette gir ifølge Qubiqa ekstra fleksibilitet og bredde i bruksmulighetene. Layer Picker kan dessuten både benyttes montert på heis, robot og portal og fungerer ved arbeidstemperaturer mellom minus 28 og pluss 40 grader C.

De brede anvendelsesmulighetene og den høye fleksibiliteten var avgjørende for at Dematic i Australia nylig valgte nettopp denne løsningen til en av sine kunder. Senere har integratoren påvist at Layer Picker-installasjonen kan erstatte ca. fire millioner manuelle håndteringer i form av kasseplukk.

- Layer Picker er en viktig del av våre løsninger for automatisk plukk av hele enheter fordi det kan håndtere et stort utvalg og mange forskjellige produkter både sikkert og presist, sier David Rubie, Industry Logistics Manager hos Dematic i Australia. - Mange distributører og andre virksomheter står overfor økende krav om høyere effektivitet og sikkerhet i deres lagervirksomhet. Disse utfordringene kan imøtekommes med automatiske logistikksystemer, hvor Layer Picker er inkludert i designen, legger Rubie til.

www.logistikk-ledelse.no © 2012

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!