Tar i bruk nytt avansert plukklager

Etter å ha bygget ut lageret sitt i Oslo mange ganger siden det ble tatt i bruk i 1975, hadde ikke Wittusen & Jensen lenger plass til flere utvidelser. I tillegg har det vært tungvint å ha lager både der og i Borås. Nå samles alt på Berger hvor selskapet tar i bruk et helt nytt lager i løpet av sommeren.

Det er det danske selskapet Qubiqa som er valgt som leverandør av plukkløsningen som har en verdi på ca. 20 millioner danske kroner.

- Vi valgte deres løsning fordi den vil gi oss mulighet for automatisk å sammensette de enkelte forsendelser med plukk fra originale emballasjer, plukk fra systemets spesielle lagerkasser og automatiske uttak av hele kolli som er innlagret i originalemballasje direkte fra våre leverandører, sier logistikksjef Audun Johnsen Wittusen & Jensen.

Miniload

Det nye plukklageret på Berger nord for Oslo skal være i drift i løpet av sommeren. Løsningen vil kunne håndtere opp til 3.700 ordrer om dagen, hvorav 90 prosent av plukklagerets funksjoner blir automatisert, og lagerkapasiteten blir på opp til 50.000 lokasjoner som innlagres i originalemballasje eller systemets egne plastkasser.

Løsningen er basert på tre av Qubiqas miniloadkraner utstyrt med multiretrivere som kan innlagre og ta varer ut i flere forskjellige dimensjoner samtidig.

Plukkingen foretas automatisk ved at de forskjellige enheter tas ut til plukkstasjoner eller til direkte forsendelse. Plukkstasjonene utformes slik at medarbeideren på stasjonen kan plukke opp til seks kundeordre samtidig.

Varer som skal videresendes til kundene i hele kolli, vil ekspederes automatisk direkte fra miniloadlageret til sortering og forsendelse uten noen form for ompakking.

- Vår løsning er ideell til en virksomhet som Wittusen & Jensen, som skal kunne sende en enkelt pakke binders, 10 pakker kulepenner, noen poser kaffe og en hel kartong papir til den enkelte kunde, sier Stig Rytter Andersen, seniorprosjektleder hos Qubiqa. - Miniloadlageret med våre multiretrivere passer godt i alle bransjer som håndterer store mengder varer i originalinnpakkede enheter i kombinasjon med enkeltplukk. Det kan for eksempel være distribusjon av sko, bekledning eller VVS-utstyr for den saks skyld, hevder Rytter Andersen.

Han opplyser at Qubiqa registrerer økende interesse for å investere i automatiske systemer, fordi distributørenes tidsvindu for plukk - fra siste ordre kommer inn til forsendelsen skal gå - er et meget viktig konkurranseparameter. Dessuten er kostnadene under kontinuerlig press.

Det er da også forventningen om å kunne oppnå tidsmessig og økonomisk effektivisering som er Wittusen & Jensens motivasjon i å investere i det avanserte lagersystemet. Virksomheten har valgt løsningen fra Qubiqa både på grunn teknologien og på bakgrunn av et mangeårig samarbeid.

- Deres system er unikt ved å kunne kombinere plukk og hele kolli. Dessuten har vi arbeidet sammen med dem de siste åtte årene, hvor de alltid har vært i stand til å innfri våre forventninger både med tanke på tidsfrister, økonomiske rammer og teknisk kunnskap, avslutter Audun Johnsen.

----------

Wittusen & Jensen ble etablert i 1897 da Claus S. Wittusen og Paul H. Jensen åpnet en spesialforretning for kontorer med "trykksaker og protokoller" i daværende Kristiania. Virksomheten har i dag ca. 200 ansatte og en omsetning på over 600 millioner kroner.

Qubiqa er resultatet av flere mellomstore danske og høyt spesialiserte lager- og logistikkvirksomheter; Nordplan, Univeyor, Jokan, QLS og Seelen. Selskapet er organisert med en logistikkdivisjon i Arden, en lager- og arkivdivisjon i Vipperød og en industridivisjon i Esbjerg.

www.logistikk-ledelse.no © 2012

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!