Frydenbø Bilsenter:

Lønnsomt paternosterlager

Etter at Frydenbø Bilsenter AS Minde investerte i en Kardex Megamat RS paternoster på delelageret, har selskapet oppnådd en rekke gevinster. - En mer lønnsom investering enn dette skal man lete lenge etter, konkluderer delelagersjef Kjetil Langsæther.

Frydenbø Bilsenter AS er en del av det familieeide konsernet Frydenbø Group, som har virksomheter innen bil/båt, næringseiendom og maritim industri. Etter tidligere å ha forhandlet inntil fire ulike bilmerker konsentrerer de seg nå kun om Volvo. Dette er en fokusering som har gitt resultater. De ble i 2011 Norges mestselgende Volvoforhandler og årets beste merkeforhandler for brukte biler i Norge. Frydenbø Bilsenter AS består seks avdelinger fra Bergen i sør til Sandane i nord med i alt 141 dedikerte medarbeidere.

- Vi har en visjon om å skape verdier gjennom kvalitet og service i verdensklasse, opplyser Kjetil Langsæther, delelagersjef ved Frydenbø Bilsenter AS Minde. - Skal man lykkes som bilforhandler er man nødt til å ha et velsmurt verksted og servicekonsept. God vareflyt og full kontroll på alle deler er avgjørende her, og for få til dette er vårt mål å levere mest mulig reservedeler fra eget lager til både interne og eksterne kunder. Vi leverer faktisk nærmer 90 prosent av alle deler rett vårt eget lager forsetter han.

Kinderegg-effekt

Langsæther forteller at det derfor er helt avgjørende for dem å ha mest mulig effektiv teknologi for å hjelpe dem til å drive lageret effektivt og de fattet fort interesse for de mulighetene lagerautomater kunne gi på dette området.

- Vi forstod raskt at vi med lagerautomater både kunne spare plass og få bedre kontroll på lageret, samtidig kunne dette bidra til at vi kunne gjøre større innkjøp dermed oppnå større kvantumsrabatter. Jeg skal innrømme at vi var litt skeptiske til å begynne med, da vi fryktet at automaten kunne bli en flaskehals i den daglige driften, men disse bekymringene er for lengst gjort til skamme, sier han med ett smil.

Etter en nøye evaluering valgte selskapet å satse på et samarbeide med Kardex Norge, og har ifølge Langsæther ikke angret ett sekund på det.

- Med en Kardex Megamat RS paternoster har vi fått frigjort 120 kvm gulvplass. Maskinen har nå vært i drift i ett drøyt år, og effekten har vært formidabel. Den frigjorte plassen har vi utnyttet til å få inn tre nye verkstedplasser som totalt har bidratt til en omsetningsvekst på 9 millioner, forteller Langsæther. - I tillegg har vi frigjort ett årsverk fra ulønnsom plukking og leting på delelageret og i stedet flyttet denne arbeidsinnsatsen over til verdiskapende aktiviteter på verkstedet som vi kan ta oss betalt for. Og ikke nok med det. Takket være plass til vesentlig mer reservedeler på vesentlig mindre gulvplass, har vi kunnet gjøre større innkjøp til lavere priser og dermed fått bedre marginer på delesalget. På toppen av det hele har de ansatte fått en vesentlig mer ergonomisk hver dag uten tunge løft eller behov for å klatre i hyller eller strekke/bøye seg etter deler som skal plukkes. Snakk om lønnsomt "Kinderegg" sier Langsæther. Investeringen på snaue 500.000 kroner var nedbetalt i løpet av to, tre, og ham forteller at Frydenbø Bilsenter fortsetter å investere i deres andre anlegg.

- En mer lønnsom investering enn dette skal man lete lenge etter, konkluderer han.

www.logistikk-ledelse.no © 2012

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!