Innleder samarbeid med Lorenz Pan på hele det skandinaviske markedet

I tillegg til å være Norges ledende produsent og leverandør av transportbaner og løsninger for intern materialhåndtering, har ITO Intern Transport AS bygget seg opp til å bli en stor systemintegrator av robotiserte oppgaver slik som palletering av esker, bakker, poser, sekker på pall. Gjennom et samarbeid med tyske Lorenz Pan sørger kan selskapet nå også levere tradisjonelle pallastere.

Lorenz Pan og ITO Intern Transport har planer om å levere komplette palleteringslinjer til hele Skandinavia.

Arne Hagen, daglig leder i ITO Gruppen, fremholder at samarbeidet med Lorenz Pan AG er meget spennende og sørger for at de nå kan levere tradisjonelle pallastere for stabling av produkter på pall, også uten bruk av robot.

- Det er særlig for en del høyhastighetslinjer dette virkelig er interessant, da en kan komme opp i kapasiteter på rundt 150 til 160 enheter i minuttet, forteller Hagen.

Markedsleder innen frys

Lorenz Pan AG er en av verdens mest anerkjente leverandører av pallastere, og har siden etableringen i 1950 levert mer enn 850 palleteringsanlegg til kunder i både Europa, Kina og USA. Selskapet er en foretrukken leverandør til både Nestlé og Unilever og har levert palleteringslinjer til kjente kunder som Nespresso, Schwarzkopf, Dr. Oetker, AGFA med flere.

Lorenz Pan har hele tiden lagt vekt på å levere pallastere til miljøer under null grader. På verdensmarkedet har selskapet AG en markedsandel på rundt 85 prosent av det totale markedet for palleteringsløsninger installert i frys. Arne Hagen forteller at nettopp denne kompetansen sørget for at de for noen år siden vant en stor kontrakt til Hennig Olsen Is i Kristiansand med levering av i alt 10 pallastere stående i ned til minus 25 grader for palletering av iskrem. Anlegget har i ettertid vist seg å fungere i tråd med Hennig Olsens krav og forhåpninger og har blitt en flott referanse for selskapet i det Norske markedet.

Konkurransedyktige standardlastere

I tillegg til høykapasitets palleteringsmaskiner, har Lorenz Pan også utviklet en standardlaster i to versjoner; Europall 49 og Europall 69 - en lavlaster og høylaster som stabler inntil 15 og 30 esker pr. minutt.

- Dette er standardiserte og serieproduserte maskiner som de selger 40 til 50 av i året og som er meget konkurransedyktig på både pris og leveringstid. Mot det norske markedet er kanskje dette den viktigste maskinen, sier Hagen. Han forteller at det dreier som en rimelig, kompakt og driftssikker laster og som håndterer volumer fra rundt 1.500 til 1.800 enheter i timen. Kompaktheten sørger for at palleteringsmaskinen kan inkluderes i en rekke forskjellige layouter med transporter både rett frem og 90 grader på innlastning, forteller en engasjert Hagen.

- Vi gleder oss veldig til årets Scanpackmesse i Göteborg i oktober. Her vil vi vise markedet en Europall 49 palleteringsmaskinen sammen med vår egen PALL-PACK 8000 strekkfilmmaskin, og vil med dette vise det skandinaviske markedet at vi leverer komplette end of lines løsninger hvor vi håndterer og integrerer alt fra ilegg i eske til palletering på pall og videre godssikring før transport, fortsetter Hagen.

Aluminium i alle konstruksjoner

En suksessfaktor for Lorenz Pan har ifølge Hagen vært bruk av modulbaserte aluminiumsplater på selve løfterammen.

- Dette sørger for at egenvekten synker og at en således kan klare seg på mindre energiforbruk noe som gagner kunden i det en bruker mindre strøm og vi kan tilby en rimeligere maskin, som følge av rimeligere komponenter. Samtidig er aluminium et meget solid materiale som har vist seg å tåle produktslitasjen enda bedre enn tradisjonelt stål. Standardiseringen og den modulbaserte oppbyggingen sikrer dessuten høy servicegrad og raske omstillinger både ved slitasje eller dersom uhellet skulle være ute, sier Hagen.

Robotisert systemintegratør

Han forteller at i tillegg til ITOs egen produksjon av transportbaner på Tyristrand har de satset hardt for å etablere seg som en robotisert systemintegrator av flere typer automasjonsløsninger som omfatter alt fra robotiserte løsninger med plukk og stabling på pall, høyhastighets sorteringslinjer av CD´er, bøker, fiskekassestablere og platestablere til blant annet kunder som Huntonit, 3B Fiberglass og REMA 1000 Non Food. ITO Gruppen besitter nå fire PLS-programmerere og like mange mekaniske konstruktører som gjør selskapet i stand til også diskutere og prosjektere alle typer av maskintekniske oppdrag.

- For oss er det en naturlig utvikling i nå også kunne integrere tradisjonelle palleteringsmaskiner fra Lorenz Pan. Kompetansen har vi allerede på huset, og både løsninger og layout er mye likt fra det vi kjenner fra våre robotpalleteringsanlegg.

ITO Gruppen har også satset betydelig på service den senere tiden, og etablerte blant annet i fjor en egen serviceavdeling i Oslo. Slikt sett er gruppen godt forberedt til å kunne ta vare på også nye kunder.

- Så fra et rent produksjonsståsted vil vi nå i større grad vise frem våre styrker som integratorer - enten det gjelder ITO transportanlegg, PALL-PACK maskiner, Mosca stroppemaskiner eller nå også Lorenz Pan palleteringsmaskiner, avslutter Arne Hagen.

www.logistikk-ledelse.no © 2012

Les hele saken

Svein-Ove Arnesenredaktør tungt.no

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep, og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!